Är det farligt med koffein?

Är det farligt med koffein?

I samarbete med

Koffein är det mest konsumerade stimulerande ämne (psykostimulantia) i världen. Kanske beror det på att  kaffe är den mest köpta och druckna drycken i världen utöver vatten?!

Koffeinet är dock lite lurigt, det som på kort sikt motverkar trötthet samt till och med kan ge en känsla av bättre fokus kan ställa till det för dig vid för stora mängder. Illamående, hjärtklappning, krampkänningar och sömnproblem är några av biverkningarna som förknippas med för mycket koffein. Utöver kaffe kan du hitta koffein i te, Coca- cola, energidrycker, guarana, kakao samt upp till 60 andra olika växter.

Hur fungerar koffein?

Tänk dig en söndagsmorgon där du inte har något speciellt inplanerat och du till och med vaknar före väckarklockan skulle ringt en vanlig arbetsdag. Att det sker beror bl.a. på avsaknaden av ämnet adenosin i din kropp. Adenosin är nära anknutet till koffein och förenklat kan man säga att det är motsatsen till koffein. Ämnet är en signalsubstans som dina celler avger under dagen och har en lugnande effekt på dig. Adenosin hjälper dig även att somna då det gör dig tröttare medan koffein gör dig piggare. Eftersom koffein binder samma receptorer som adenosin så blir det, som du kanske förstår, att adenosinupptaget blir blockerat av koffein vid intag av exempelvis kaffe. Brist på adenosin gör dig tröttare samtidigt som koffein gör dig piggare vilket alltså ger dig dubbel effekt.

Är det farligt med koffein?

Allt har ju att göra med vilka mängder koffein vi pratar om samt vilken vana och tålighet du har eller har skapat för koffein med livet. Utöver ovan nämnda biverkningar som alla kan drabbas av är det mest gravida kvinnor som bör vara försiktiga och rekommenderas att begränsa sitt intag till under 200mg per dag.

För att ha koll på hur mycket koffein en produkt innehåller är det innehållsförteckningen som gäller. Oavsett om koffein finns i ett livsmedel som ingrediens eller aromämne, som rent ämne eller ingrediens med naturlig förekomst av koffein, måste det alltid anges i innehållsförteckningen. Dessutom måste livsmedel som innehåller mer än 150 milligram per liter ha markeringen ”hög koffeinhalt”, undantaget är de som är baserade på kaffe eller te. När det gäller kaffe och te är det svårt att ha en fast regel likt ovan då koffeinhalten i dessa livsmedel varierar så pass mycket beroende på styrkan på den specifika koppen du gjort till dig, växtsorten samt växtplatsen.

En liten koffeintabell (240 ml):

  • Espresso 240- 720 mg
  • Bryggkaffe 100- 140 mg
  • Energidrycker 50- 160 mg
  • Te 40- 120 mg
  • Läsk 20- 40 mg

Som du ser ovan innehåller ofta energidrycker mindre koffein än exempelvis kaffe räknat per milliliter. MEN oftast dricks det mer energidryck än kaffe då det är lättare att få i sig en halvliters burk energidryck än en motsvarande i kaffe. Med andra ord får du i dig mer koffein totalt från en stor burk energidryck än en kopp kaffe.

Vänj dig med koffeinfritt kaffe

Om du gillar kaffe, är ett bra sätt att få utsökt koffeinfritt kaffe med en maskin som kan mala dina specialbönor åt dig. Den bästa kaffemaskinen har ett separat fack för koffeinfritt kaffe, så att dom som fortfarande vill ha koffein kan få sitt nybryggt medan du njuter av din koffeinfria kopp.

Var nu medveten om att koffeinfritt kaffe fortfarande har koffein, om än 97% mindre koffein än vanligt kaffe. Koffeinfritt kaffe innehåller antioxidanter som kan neutralisera fria radikaler och minska risken för diabetes. Dessa antioxidanter bekämpar också hjärtsjukdomar och cancer. Inte bara det, koffeinfritt kaffe innehåller även vitamin B-3 och magnesium som hjälper till att bekämpa sjukdomar och rensa din kropp.

Om du har druckit koffeinhaltigt kaffe länge och vill bli koffeinfri, föreslår experter att du undviker att sluta tvärt. Därför kan en kaffemaskin med dubbla behållare för bönor vara en verklig fördel. Du kan börja med att blanda hälften koffein med hälften koffeinfritt och sakta minska din koffeinanvändning under några veckor. Detta kommer att få dig att få färre sug och förhoppningsvis lindra de andra symptomen på koffeinabstinens som huvudvärk och trötthet.

Livsmedelsverket rekommenderar:

  • Gravida bör begränsa sitt koffeinintag till maximalt 200 milligram per dag.
  • Barn under 15 år bör inte dricka kaffe eller energidryck.
  • Kosttillskott med koffeinpulver bör undvikas om doseringsmått saknas. Sådana produkter är mycket lätta att överdosera av misstag, och överdosering av koncentrerade koffeinprodukter kan leda till allvarlig förgiftning.
  • Energidrycker med koffein bör inte användas som törstsläckare eller som vätskeersättning vid träning. Intaget av sådana energidrycker bör inte kombineras med alkohol.

Om koffein är bra eller dåligt låter vi vara osagt, men förhoppningsvis blev du lite klokare efter dagens inlägg. Det viktigaste du skall få med dig från inlägget, tillika dagens kosttips, är att vara uppmärksam på innehållet!