Stärk ditt immunförsvar med den viktiga mineralen zink

Stärk ditt immunförsvar med den viktiga mineralen zink

Nu när vi närmar oss vintern mer och mer så kommer även förkylningar som ett brev på posten. Därför är det en bra ide att göra det du kan för att stärka ditt immunförsvar så mycket som möjligt, det är trots allt immunförsvaret som kommer att göra att du står emot förkylningen eller förkortar den.
Det vanligaste tipset för att stärka ditt immunförsvar är att äta citrusfrukter, då det innehållande C- vitaminet förstärker immunförsvaret. Ingefära är ett annat typiskt hälsotips som du säkert hört. Där är det de antiinflammatoriska gingeroler som ger ingefäran dennes stärkande egenskaper. Avslutningsvis brukar vitlök finnas med på ett hörn och med den aktiva ingrediensen allicin som den har får du en effektiv bekämpare av infektioner och bakterier.

Samtliga tre ovan förslag är väldigt bra och starka tips, men det finns en viktigare mineral som du behöver för att få ett starkt immunförsvar. Kanske inte den mest omtalade, men dock den viktigaste mineralen för att ditt immunförsvar skall fungera och stå emot vinterns förkylningar!

Zink är kroppens viktigaste mineral då den medverkar i hundratals kroppsfunktioner samt över trehundra enzymreaktioner. Främst behöver du den för att skapa kroppens “mördar T-celler” samt producera långvariga antikroppar. Utan zink, inget välfungerande immunförsvar.

Det dagliga behovet av zink för en vuxen är 7- 9 milligram vilket motsvarar 150g köttbit  eller ca 12 köttbullar (15g/st), båda exempel är från nötkött.

Om du har brist på zink så kan du märka det genom att du får återkommande infektioner, ihållande träningsvärk, försämrad mörkersyn eller sköra naglar.

Om du har problem med matsmältningen, är vegan eller vegetarian, bör du ha extra koll på zinkintaget då zink är relativt svårsmält i tarmen samt de största källorna av zink är kött, fisk och mejeriprodukter. Zinktillskott kan vara ett alternativ för dig, men se till att hålla det under 25mg/dag, då det är den övre gränsen för ett säkert intag per dag rekommenderat av Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet).