Läs mer om de olika passtyperna:
Långpass
Syftar till att förbättra muskulär uthållighet, syreupptagningsförmåga och hållfasthet. Tempot ska vara lågt och känslan efteråt ska främst vara trötthet i benen. Om du är ovan vid att springa längre sträckor är ett tips att ta korta, regelbundna gångpauser så att du ändå håller igång den totala tid som står angivet för långpasset. Hur lång sträckan blir är sekundärt. Kom ihåg att långpasset ska gå långsamt. Över 60 minuter för nybörjare och över 90 minuter för vana löpare kan definieras till långpass.
Under ett långpass kommer det som kallas för driftpuls bli tydligt. Trots att du inte höjer tempot kommer din puls att stiga successivt med något slag för var 10:e minut. Var därför uppmärksam på känslan under passet – det ska kännas lätt (pulszon 2) om inget annat agets i programmet. Du kan med andra behöva sänka tempot om din puls och känsla av ansträngning blir för hög.
Intervaller
Långa intervaller (90 s till 10 minuter) syftar till att förbättra syreupptagningsförmåga och uthållighet i högre tempon. Korta intervaller (upp till 90 s långa) ger liksom långa intervaller bra löpstyrka och tränas för att förbättra snabbhet och uthållighet. Intervallpassen har ofta ett inslag av löpskolning då det förbereder dig inför att springa intervallerna med bra teknik. En tumregel är att den sista intervallen ska gå snabbast, annars har du sprungit de första intervallerna i ett för högt tempo.
Högintensiva intervaller kräver ca 72 timmars återhämtningstid från liknande träning. Det går bra att springa lätt distans dagen efter men vill från intervaller, långpass och tröskelträning (se nedan) i minst 48 timmar.
Distans
Ett samlingsnamn för pass från 20 till 90 minuter. Kan fylla olika funktioner – t.ex. lätt distans (återhämtningspass, mängdträning under uppbyggnad) eller snabb distans (distans pass med något högre intensitet och tempo). ”Distans + tempo” är ett distanspass som avslutas med en tempodel. Tempodelen utgörs av löpning i eller omkring din tänkta målfart och anaeroba tröskel. Syftar till att förbättra tempouthållighet. Kort återhämtningstid.
Tröskelpass
Ett pass som syftar till att förskjuta de anaeroba energiprocesserna (då mjölksyra bildas) högre upp i ditt pulsspann. Det leder att du kan springa med samma hastighet som tidigare men med lägre produktion av mjölksyra – du får alltså högre kapacitet. Återhämtningstiden är längre än vid distans men effekterna betydligt större. Jämför med högintensiva intervaller är återhämtningstiden kortare.
Backintervaller
Syftar till att förbättra löpstyrka och uthållighet. Tekniken vid backintervaller karaktäriseras av tydlig hälkick och höga knän samt en distinkt armpendling. I Löpskolans program används backintervaller främst i slutet av programmen som ett sätt att toppa formen. Backintervaller är högintensiva intervaller med hög belastning, behovet av återhämtning är därför viktigt. Vila från högintensiv träning minst 48 timmar efter ett tufft backintervallpass.
Testa formen!
Testet återkommer med jämna mellanrum (ej i marathonprogrammen), ca var 4:e till var 6:e vecka. Genom att springa så långt du kan på ett visst antal minuter får du ett kvitto på din form. När du gör om testet ser du tydligt dina framsteg.
Få personlig hjälp med din löpning
Vill du ha ett personligt utformat träningsprogram anpassat till just dina behov och önskemål? Då ska du boka personlig löpträning med oss. Vi erbjuder PT-timmar såväl som online-baserade program via vår app Coach4Pro där du också kan ha kontakt med din coach när du vill.
Läs mer om personlig löpträning här.
Kontakta oss för mer information via info@lopskolan.se.