Fotstyrka med motstånd

Fotstyrka med motstånd

Även om du blir starkare i fötterna och får bättre balans av fotstyrka utan motstånd behöver du fortsätta utmana fötterna och vristerna för att skapa vidare utveckling. Denna utveckling är viktig för att du skall bli så stark som möjligt runt fotleden så att du klarar av alla utmaningar eller missar fotleden utsättas för i vardagen och i träningssammanhang.

En trottoarkantsmiss när du går på gatan eller en snabb ändring i stegriktningen när du väjer för något eller någon i löprundan är exempel på vardagsutmaningar du enkelt kan parera med starka fötter och vrister.

I denna andra del av fotstyrka ökar vi belastningen på de enklare övningarna. Är du inte där än får du fortsätta med tidigare övningar för fotstyrka som du hittar här!

Genom att ta hjälp av ett gummiband som du fäster på exempelvis matbordet, eller annan tung möbel, kan du justera belastningen med avståndet till fästet. Jobba med långsamma rörelser där du även håller emot på tillbakavägen. Gummibanden finns i olika färger som motsvarar olika styrkor/motstånd så du kan också utöka motståndet genom att välja ett starkare band. Om du har en vän eller partner i närheten kan du byta ut gummibandet mot hens händer som kan hålla emot.

Klicka in och se vår video om fotstyrka med gummiband.

I samband med att du belastar fötterna mer än tidigare samt även av löpträning kan fötter och fotsulor kännas trötta, stela och ömma. Ett enkelt tips för att ge dig själv en fotmassage som åtgärdar samt förebygger ovan är att rulla foten på en kryddburk. Låt trycket som du ger på din fot avgöra hur hård massagen skall vara, men se till att jobba igenom hela foten och framförallt hålfoten.
Santa Maria (ej reklam) är vår favorit då den är fint rundad och kommer åt riktigt härligt under foten.

Klicka in och se vår video om fotrullning med kryddburk.