”Klockan” – Tid att jobba på det ergonomiska löpsteget

”Klockan” – Tid att jobba på det ergonomiska löpsteget

Vi har i tidigare inlägg pratat en del om fötter och fotstyrka. Nu är det dags att vi jobbar oss uppåt i kroppen. Fötterna är viktiga och det är just vid fotisättningen som varje löpsteg tas emot och det blir som en kedjereaktion upp i kroppen.  Ett perfekt ergonomisk löpsteg medför inga problem, men samtidigt är det nästan omöjligt att endast få in de perfekta ergonomiska stegen, inte ens bland världseliten träffar dem perfekt genom ett helt lopp. Snarare handlar det om att minimera felfaktorn i löpsteget som i sin tur minimerar skaderisken och effektiviserar löpsteget.

När fötterna är tillräckligt starka och fotlederna tillräckligt rörliga kan du lägga på ytterligare två leder, knä- och höftled, i kedjan. ”Klockan” är en bra övning där samspel mellan fot-, knä- och höftled stabiliserar knät som är mittleden i denna kedja.

Klicka in och se vår video om klockan.

Att knät svajar är sällan knäts fel, oftast beror det på att fot eller rumpa är svag och/eller stel vilket skapar obalans i kroppen och steget. Det kan också bero på stelhet eller obalans i höften och/eller ryggen. Medan foten, tillsammans med vaden, skall agera stötdämpare i löpsteget skall rumpan vara stabilisatorn i steget. Då förstår du ganska snabbt att om inte rumpan är tillräckligt stark eller påkopplad kommer knät svaja inåt eller utåt och i längden medföra konsekvenser. Två vanliga konsekvenser inom löpning är ”benhinneinflammation” och ”löparknä”.
Dessa två kommer få egna inslag i vår blogg och kunskapsbank inom kort!