The power of milk – därför ska du dricka mjölk

The power of milk – därför ska du dricka mjölk

Som en hyllning till mjölkens dag, den 1 juni, skall vi idag prata lite kring denna omtalade dryck.

Mjölk är något vi blir presenterade för från tidigt ålder med slogan ”mjölk ger starka ben”, och visst stämmer det att bl.a. kalciumet och D-vitaminerna i mjölk bidrar till att vår benstomme stärks.
Mjölk är en naturlig näringstät dryck vilket innebär att den innehåller mycket näring per enhet mjölk. Den innehåller så mycket som 18 av de 22 näringsämnena vi behöver få i oss dagligen, förutom ovan nämnda mineraler kalcium och D-vitamin innehåller mjölk även bl.a. mineralerna zink och fosfor samt vitamin B12. Mjölk är även en tacksam proteinkälla då ett glas mjölk innehåller ca 7 gram proteiner!

Visste du t.ex. att 2 glas mjölk och en banan innehåller i stort sätt lika mycket proteiner och kolhydrater som de flesta återhämtningsdrycker på marknaden?

Det finns mycket åsikter och snack kring om mjölken är bra eller inte bra för oss vuxna, ”skall man verkligen dricka mjölk från en annan djurart”, ”vi har flest laktosintoleranta, det måste bero på att mjölk inte är bra”, ”Sverige dricker mest mjölk i världen och har samtidigt högst benskörhet”.

Man kan ha mycket åsikter om olika uttalanden om mjölk. Människor är inte som andra djurarter och vi är experter på att anpassa vår kost vart vi än bor i världen och vad vi har tillgång till. Sverige är endast placerat som nummer sju i världen på högst mjölkkonsumtion 2019. Finland, Irland och Australien toppar den listan och i exempelvis Australien syns inte sambandet mellan högt mjölkintag och benskörhet, vilket borde vara detsamma som i Sverige om det var mjölken som låg bakom det.

Tills ordentlig forskning visar annat än att mjölk innehåller massa bra egenskaper kan vi väl låta spekulationerna vara?!