För att avsluta sommarkursen i bärkunskap vänder vi oss till det nyttigaste av dem alla, blåbäret!
Det är inte för inte som det lilla superbäret benämnts som supermat utan den lilla asken på 125 gram från matbutiken innehåller en cocktail av nyttigheter som 10- 15 % av dagsbehovet av vitamin C, kostfibrer och järn samt 5 % av vitaminerna B1, B2, B3, B6, folat och mineralerna fosfor, kalcium, kalium, magnesium och zink.
Till det lägger vi till den starka antioxidanten antocyanin (det blåaktiga färgämnet i bäret) vars magiska hälsoeffekter bidrar till:
-skydd till hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom det förhindrar att fetter oxiderar i blodet, är kärlvidgande & kolesterolsänkande.
-motverkar olika cancertyper genom att skydda cellerna från farliga syreradikaler.
-kan förbättra minnet och skjuta upp demenssjukdomar
-effektiv mot magsjuka och matsmältningsproblem
-främjar syn och ögonhälsan
-blodsockerstabiliserande
Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du äter jordgubb-, hallon- och blåbärsmix till frukostflingorna, gröten eller müslin. Det kommer att vara en hälsoinvestering för framtiden!
Njut!
Comments are closed