Alkohol

Alkohol

På söndag är det sista dagen på detta år. Nyårsafton är ofta knutet till fin middag med vänner och/eller familj, fest, fyrverkerier och alkohol.

Alkohol för med sig både för- och nackdelar, och som mycket annat gäller det att konsumera det lagom då det i stora mängder blir giftigt. Några glas vin kan hjälpa dig att varva ner och hitta ett lugn efter en stressigare dag samt få dig att våga lite mer som du kanske inte hade gjort annars. Baksidan av alkohol är att det i större mängder ökar din risk för högt blodtryck med hjärt- och kärlsjukdomar som möjlig konsekvens. Det kan också leda till fettlever, skrumplever och diabetes samt är cancerframkallande.

Var gränsen för större mängder går är svårt att säga då det bl.a. beror på din kroppsstorlek. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget av alkohol begränsas till högst 10 gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33cl) innehåller ca 15 gram alkohol vilket är lika mycket som ett glas vin (15cl).

Dessutom innehåller alkoholhaltiga drycker oftast många kalorier samtidigt som nästan ingen näring alls. Ölmage har du säkert hört talas om? Det är ett känt begrepp och kanske beror det på att två burkar starköl har lika många kalorier som en hel måltid. Detta gör att övervikt kan bero på att du dricker större mängder alkohol.

4 snabba tips inför nyårsafton
-Se till att äta innan ”festen” börjar och under kvällen/natten.
-Vartannat vatten.
-Om det bara är smaken du är ute efter, välj alkoholfria alternativ eller dryck med lägre alkoholhalt.
-Drick med måtta så du kan njuta fullt ut av kvällen!