Vilken är den perfekta armpendlingen?

Vilken är den perfekta armpendlingen?

Det pratas och undras en del över hur armarna bör jobba när man springer. Vilken vinkel skall jag ha på armbågsleden? Hur högt och/eller hårt skall jag jobba med armarna? Det är några frågor som vi ofta får av våra kunder, och svaret är att det beror på!

Att armarna styr benen och vice versa är känt sen tidigare, dock är det oftast benen som styr armarna då alla inte riktigt har förstått kraften armarna faktiskt kan ha för löpsteget och orken.

Om du tänker dig din axelled som propellern på en helikopter, du vet den lilla längst ut på ”svansen”. Om den inte skulle göra sitt jobb skulle helikoptern snurra runt sin stora propeller och tappa kontrollen. Riktigt så illa är det inte hos oss, men om vi inte använder vår lilla propeller (axelleden) så är det vanligt att vi tar ut en större rotation på överkroppen som kompensation och ”krafsar” oss fram. Denna rotation slösar en del onödig energi och skapar obalans nedåt i löpsteget.

Du kan även tänka att dina ben är som ditt mobiltelefonsbatteri. Desto mer du använder båda desto snabbare tar batteriet slut. Men då finns det en powerbank du kan koppla till mobilen och få mer batteri/energi. På samma vis funkar din armpendel. När du börjar tröttna i ditt löpsteg och känner hur du sjunker ihop av trötthet det är då du skall börja ”kicka” bak armbågarna för att skapa ny energi i ditt löpsteg, likt en powerbank. Tro det eller ej men en lite mer aktiv armpendel kommer göra att du får tillbaka din hållning samt skapar ny energi till dina ben. Att du endast skall tänka bak med armbågarna beror på att din muskulaturs elasticitet kommer skjuta tillbaks armpendeln framåt automatiskt.

Så vilken är den perfekt vinkeln på armbågsleden?

Ärligt talat så tror vi inte att det finns någon som passar alla, utan man får hitta det som funkar bäst för dig. Men en bra början är att använda axelleden rätt. Men låt oss kolla på några av de främsta löparna i världen för att se om vi kan hitta den perfekta vinkeln på armbågsleden!?

Sun Yingjie var en kinesisk löperska som sprang med så nära raka armar pekandes nedåt, närmare 180 grader i armbågsleden. Hon tog bl.a. VM brons på 10 000m i Paris 2003. Paula Radcliffe är en av de mest framgångsrika marathonlöperskor vi haft genom tiderna med bl.a. världsrekord i marathon som stod sig fram till 2019. Hennes armpendel var ca 80 grader. Eliud Kipchoge sprang under 2 timmar på marathon i det regisserade loppet i Wien. Han har den mer ”trendiga” spetsiga armbågen när han springer som förespråkas att vara den mest effektiva. Men när Paula Radcliffe var som bäst då var 90-grader det som var ”trendigt”.

Vi låter detta vara osagt, för vi har ingen forskning som kan backa upp detta, men tre helt olika armbågsledsvinklar på tre framgångsrika löpare gav väldigt bra resultat.

Så vad skall du tänka på för att förbättra din armpendel/armarbete vid löpning?

  • Använd din axelled.
  • Ha armarna nära kroppen.
  • Ha höger arm till höger om, och vänster arm till vänster om blixtlåset på din löpjacka för att minska rotation i bålen.
  • För att skapa mer energi, jobba mer aktivt med armbågarna bakåt.
  • Slappna av i överkropp, armar och händer när du springer.