Därför är C-vitamin viktig för dig

Därför är C-vitamin viktig för dig

Vi pratade om vikten av vatten i förra veckans inlägg så vi fortsätter inom temat vatten/vätska. Vi har två vitaminer som är vattenlösliga, B-vitaminerna (som vi kommer gå igenom så småningom) samt vitamin C, som är dagens ämne.

Vad menas med vattenlösliga undrar ni kanske?
Det innebär att just de vitaminerna löses i vatten, som ordet säger, och eftersom en vuxens kropp består av ca 65% vatten förstår ni ganska snabbt att dessa vitaminer lagras dåligt i kroppen därför de bör tillföras dagligen.

Rekommenderat intag av C-vitamin är 75mg/dag för vuxen (gravida och ammande kvinnor ca – 20 mg mer) vilket motsvarar en glas apelsinjuice. Gillar man inte just apelsinjuice får man då ta tropisk juice som har lite fler smaker än apelsin men ändå hög C-vitaminnivå.
Andra enkla och starka C-vitaminkällor är röd paprika (ca 1/3:del) och broccoli (ca 100g).
Dock finns vitamin C i de flesta frukter, bär och grönsaker vilket gör det ganska enkelt att få i sig daglig dos om du bara äter ur hela kostcirkeln.
Det du behöver ha lite koll på när det gäller grönsakerna är att desto mer du värmer upp grönsakerna, kokar, wokar eller steker dem desto mindre C-vitamin blir det kvar i dem.

Men vad är egentligen vitamin C bra för?
En av de stora huvuduppgifterna för C-vitaminen är att hjälpa kollagen och bygga brosk- samt benvävnad. Sårläkning och immunförsvaret förstärks också av vitamin C.
Andra fördelar är motverkning av trötthet och stress samt att vitamin C bidrar till slätare och fräschare hud. Sist, men inte minst, stimulerar den järnupptaget (icke-hemjärn).

Med andra ord, börja dagen med ett glas apelsinjuice, direkt efter de 1- 2 glas vatten vi tipsade om förra veckan. Då har du inte bara satt igång kroppen efter många timmars fasta och vilande, utan också gett kroppen en boost och du är redo att anta dagens utmaningar!

Det finns grönsaker som innehåller mer c-vitamin än apelsin. Visste du till exempel att chili och persilja är två av dem!? Men däremot är chili och persilja betydligt klurigare att få i sig än apelsiner!

Vi kommer att gå igenom samtliga huvudvitaminerna, och mineraler med för den delen, framöver så du får en helhetsbild av det du behöver få i dig.