Förra veckan var vi inne på superdrycken mjölk som innehåller en hel del kalcium.
Kalcium är den vanligaste mineralen i kroppen och lagras till 99 % i skelettet och tänderna. Rekommenderat dagligt intag för vuxna är ca 800 mg och ca 100 milligram mer för gravida och ammande kvinnor vilket motsvarar ca 10- 12 skivor ost.
Huvuduppgifter för kalcium är att bygga upp samt stärka benvävnaden och tänderna. Reglering av nervimpulser och muskelkontraktioner är andra funktioner denna mineral bidrar till. Kalcium behövs även för optimal blodkoagulation.
Koncentrationen av kalcium i blodet är strikt reglerat av kroppen genom ett samspel mellan tarmar, njurar och skelettet. När kalciumnivåerna i blodet sjunker släpps kalciumet ut från skelettet för att återföra nivån till normalläge och tvärtom när kalciumnivåerna i blodet stiger. Långvarig kalciumbrist kan leda till benskörhet. Kalcium går också att överdosera, dock endast via kosttillskott. Högt intag av kalciumtillskott tillsammans med högt intag av D- vitamin kan leda till förkalkning av kroppens vävnader, njursten och njurskador. Nu krävs det rätt stora mängder kalciumtillskott och D-vitaminintag för att det skall ske så oroa dig inte av detta. Äter du en varierad kost och prioriterar mat före tillskott så är detta inget att oroa sig för.
Andra kostkällor än mjölk och hårdost är bland annat bladgrönsaker, nötter och sardiner.
Comments are closed