Första tecknen på överbelastning

Första tecknen på överbelastning

Genom att snabbt identifiera vad som kan vara en begynnande överbelastning kan du minska risken att bli skadad. Det här är de första tecknen på att du borde vila, köra alternativ träning eller söka hjälp hos en sjukgymnast.

1. Du har ont i vila men inte under aktivitet

Det absolut första tecknet på överbelastning brukar vara upplevelse av stelhet eller smärta i vila eller i början av dina träningspass och att obehaget försvinner när du blir varm. Det här är ett tecken på att allt inte står 100 % rätt till.

2. Morgonstelhet

Vid exempelvis hälsenebesvär kan graden av morgonstelhet vara en bra värdemätare på hur hälsenorna mår. Viss stelhet kommer med åldern men om du upplever en kraftig försämrig av rörligheten på morgonen, ex. i knän, fotleder eller rygg – se över träningsupplägget. Är träningsmängden för hög? Kompenserar du löpträningen med någon rörlighetsträning?

3. Saknad träningslust

Faktum är att den tuffaste utmaningen för löpare med höga ambitioner är att vila tillräckligt. Ett första tecken på överträning brukar dels visa sig i att kroppen inte svarar på träningen men även att motivationen och träningslusten tryter. Överträning kan vara ett allvarligt tillstånd som det tar lång tid att repa sig från – både fysiskt och mentalt. Med andra ord – våga vila och ta avsaknad av träningslust på allvar!