Fotstyrka med tyngre belastning

Fotstyrka med tyngre belastning

För dig som idrottar och där våra tidigare övningar varit för enkla eller när dina fötter samt vrister blivit tillräckligt starka av de övningar som vi gått igenom är det dags att träna upp fötterna med belastning. Det kan vara med kroppens egna vikt eller med skivstång som belastning beroende på vad du vill åstadkomma med övningarna.

Gemensamt för dessa tungt belastande övningarna är att både hälsenor samt vader kommer med i leken och övningarna i sig blir belastande för hela underbenen.
Med andra ord så fungerar övningarna lika bra som hälsene- och vadträning som för fötterna.

I denna tredje del av fotstyrka ökar vi belastningen på de tidigare övningarna.
Är du inte där än får du fortsätta med fotstyrka i vardagen eller fotstyrka med motstånd!

Med kroppsvikten som verktyg kan du komma långt och om du vill jobba lite mer nära löpningens verkliga steg i kontakt med marken är det vristhopp du skall sikta mot. Barfota på mjukare underlag och hopp i samtliga riktningar är att rekommendera så att samtliga fotmuskler och senor, stora som små, aktiveras samt får jobba ordentligt.

Klicka in och se vår video om vristhopp.

En lite lugnare och mer kontrollerad, men ändå belastande övning, är excentriska tåhäv. Övningen går ut på att bromsa ned kroppsvikten över den fot du står på. Du går upp på båda fötterna, släpper markkontakt med den ena foten/benet och bromsar på nervägen på den fot som är kvar i marken. Själva bromsningen skall ta ca 5 sekunder. Viktigt här är att du jobbar rakt över stortåleden!

Klicka in och se vår video om excentriska vadhäv.

När din egna kroppsvikt inte längre räcker till kan du använda en smithmaskin (skivstång som är fastsatt i ett spår) med lite vikter och på så sätt utmana dina underben vidare.