Är frysta bär och grönsaker lika nyttiga som färska?

Är frysta bär och grönsaker lika nyttiga som färska?

Nu vintertid är det svårare att få tag i färska bär, frukter och grönsaker, men i frysdisken är det alltid säsong!

Det finns en myt om att bär, frukt och grönsaker från frysdiskarna i livsmedelsbutiker är mindre nyttiga än färska. Denna myt stämmer inte och vill vi härmed utrota den!

Minns ni denna reklamfilm?! Säga vad man vill om företaget bakom den, men den visar på något som stämmer bra. Frysta bär och grönsaker är de livsmedel som skördas vid toppen av sin mognad och fryses direkt på några få sekunder. Så länge fryskedjan hålls hela vägen till matbutiken kommer dessa bär och grönsaker vara lika, om inte nyttigare, än de färska.

Hur kan de var nyttigare än de färska undrar du då?
Anledningen till det påståendet är att det faktiskt kan ta upp till två veckor för färska bär och grönsaker från att de skördas tills de hamnar på din tallrik. Hur långt tid hela den resan tar beror på vilket livsmedel vi pratar om samt vilket land det kommer ifrån.

Genom att handla säsongsbaserat, närodlat och svenskt kan du försäkra dig om mer näringsrika bär och grönsaker på bordet. Ett annat alternativ är att du odlar själv hemma, då har du 100% koll på kvalitén.

En annan fördel med frysta bär och grönsaker är att det är en resurssmart lösning då du kan använda den exakta mängd som behövs den dagen och slipper matsvinn. Likaså går det att bunkra upp sig på det vilket gör det ekonomiskt då kilopriset på fryst dessutom är mer fördelaktigt. Dessutom är frysning ett ”konserveringsmedel” i sig vilket innebär att de frysta bär och grönsakerna innehåller mindre tillsatser.

Så, om du inte har möjlighet att odla och skörda hemma är frysta bär och grönsaker ett bra OCH näringsrikt alternativ!