Ge dig själv rörligare höfter

Ge dig själv rörligare höfter

Höftböjaren, eller Iliopsoas som den heter på latin, är en komplex muskel då den består av tre muskler. Musklerna M. Iliacus, M. Psoas major och M. Psoas minor har var sitt fäste vilket inte alltid är så lätta att få ut rörligheten på. Den traditionella höftböjarstretchen är lätt att genomföra felaktigt då det är många moment du behöver ha koll på. Tidigare gick vi igenom hur du kan stretcha både höft och framsida lår på rätt sätt, men det är inte alltid den övningen räcker till.

Många av våra kunder blir stela i höftböjarna efter exempelvis backlopp. En stelnad som inte riktigt släpper eller som du inte kommer åt genom det traditionella sättet att få upp rörligheten på. Nedan övning kommer åt höftböjaren lite annorlunda och kan öka rörligheten rätt snabbt på kort tid bara du får in den som rutin. Med din egen kroppsstyrka pressar du ditt ena knä mot motsatt fot. Trots att det låter enkelt så är övningen rätt klurig och behöver genomföras rätt för att den skall fungera.

Viktigt att tänka på är att foten på det ben du pressar ned behöver ha ständigt kontakt med underlaget du ligger på, främst genom tårna med stortån i ledning. Likaså behöver du hålla en neutral position i ryggen för att undvika svank. Att svanka under stretch av höftböjaren är lätt gjort men något du bör undvika. Detta för att den största av de tre höftböjarmusklerna, M. Psoas major, fäster på ländryggskotornas framsida vilket resulterar i att du ”tappar” stretchningen i höftböjaren så fort du ökar svanken i ländryggen!

Svaghet i höftböjare och/eller bålen kan också vara en anledning till stelare höftböjare. Det kan du åtgärda genom pelviskontroll och höftböjarstyrka som vi tidigare haft inlägg om.

Klicka här för att se vår video om hur du kan förbättra din höftrörlighet.