Saffran

Saffran

På måndag är det Lucia och vad passar bättre att skriva inlägg om än julens mest populära krydda, saffran!? Saffran är en av julens viktigaste kryddor samt lussekattens och saffransbrödets huvudingrediens. Kryddan är inte bara god och ger vacker färg på det du bakar utan den har också en hel del hälsofördelar. Enda ”nackdelen” med saffran är kryddans dyrare pris, kanske till och med världen dyraste krydda? Varför då kanske du undrar, jo, det är så att det behövs ca 150 000 krokusar (blommor) för att få fram 1kg saffran. Då förstår du priset!

Vilka är saffranets hälsofördelar:

Redan på Ayurvedarnas tid användes saffran som medicin och även modern forskning visar på att saffran är användbar för hälsan. Ämnena i själva kryddan gör att du kan bevara den känslomässiga balansen samt skapa en positivare sinnesstämning då kryddan höjer mängden biologisk aktivt serotonin i din hjärna. Förutom det sägs den gula färgen i saffran, som kommer från ämnet crocin, stärka din koncentration och tankeverksamhet vilket är bra för ditt intellekt. Dessutom kan bättre sömn vara följdeffekt av ovan nämnda hälsofördelar, exempelvis är saffrans-te en vanlig ”innan jag går och lägger mig” kur för att få en god natts sömn i vissa kulturer. Om inte det vore nog så hjälper crocin även till att skydda hjärncellerna vilket i sin tur skulle kunna motverka depression, MS och ALS!

Med tanke på den mörka vintertid som vi är i och kommer vara i ett bra tag till är det värt att testa, eller!?

Nu tycker vi att du ska kika på mästerbagaren Leila Lindholms magiska recept på lussekatter och njuta av smarriga saffransbullar när de är som bäst.