Supermat – Havregryn

Supermat – Havregryn

Havre är ett av våra mest populära sädesslag och har odlats i Sverige sedan 1700-talet. I grötform har havregrynet blivit en frukostfavorit i Sverige där variationen på toppningen är oändlig!

En portion gröt (1dl) ger dig 23 gram kolhydrater, 5 gram proteiner och 3 gram fett av högsta kvalité för att inte förglömma alla vitaminer, mineraler och fibrer du får på köpet. Havre innehåller betaglukan som är en löslig gelbindande fibersort med goda egenskaper för din hälsa. Exempelvis kan du med hjälp av den på naturligt sätt sänka ditt kolesterolvärde vilket gynnar ditt hjärta. För att försöka förklara denna process så är det när betagluten passerar tarmen som den tar med sig gallsalter som sedan försvinner ut med avföringen. Din lever behöver nu bilda nya gallsalter och eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna måste kolesterol tas från ditt blod. Detta bidrar till att kolesterolhalten i ditt blod minskar på ett naturligt sätt, coolt va?!

En annan stor fördel med betaglukan är att det bryts ned långsamt och ger dig en jämn blodsockerförhöjning.

Havregryn är en av få vegetabiliska proteinkällor som ligger i toppen när det gäller fullvärdighet, dessutom en riktig billig proteinkälla per gram protein.

Tittar vi på mättnad i förhållande till energiinnehåll så är havregrynsgröt en av de mest mättande frukostalternativen. Trots det är det många som känner hunger strax in på en sådan frukost, det brukar bero på att havregrynsgröten har relativ lågt energiinnehåll vilket gör gröten till ett tacksamt frukostalternativ för den som vill hålla vikten.

Lösningen till det, utöver att äta en större portion, är att toppa din gröt med bär, frön, nötter eller müsli. Vad toppar du din gröt med?

Havregrynet har också varit ett populärt tillskott i smoothien till frukosten eller mellanmålet, här kan du klicka in och se några goda smoothiesrecept!