Trappans Dag – därför ska du gå och springa i trappor

Trappans Dag – därför ska du gå och springa i trappor

Idag är det trappans dag!

Denna dag uppmanas alla att gå uppför minst 100 trappor om dagen i resten av ditt liv. Anledningen bakom detta är att om du går i trappor motsvarar det de mer kända ”gå 10 000 steg” om dagen plus att trapporna gör dig både starkare i benen och mer uthållig. Nu menar vi inte att du skall ersätta 10 000 steg med 100 trappor, det behöver inte vara antingen eller utan en variation av båda är att rekommendera utifrån dina förutsättningar. Vill du veta mer om initiativstagarna bakom trappans dag (100trappsteg) kan du få träffa dem när vi intervjuade dem för ett tag sen.

Vill du ta det lite längre kan du använda trappor som intervall- och teknikträning för din löpning. Att springa uppför trappor på varje trappsteg är ett sätt att belasta din kropp mer än vid löpning rakt fram samtidigt som att du kan springa snabbare.
Bonus på det är att just springa uppför trappor är en väldigt bra teknisk övning för att hitta bra löpteknik. Detta då fötterna, knän och höfter arbetar i ett mindre hjul som liknar sättet du skall eftersträva på plan mark också, skillnaden när du springer på plan mark är att steget bli längre.

Förslagsvis genomför du intervallformen 2-4×3- 6x  100 trappsteg med gåvila ned och ca 3-6min serievila.