Har du koll på dina blodvärden?!

Har du koll på dina blodvärden?!

Du har fått många tips om vad du kan och bör äta för att öka dina förutsättningar till ett friskare liv. Vi har tipsat om hur du ska tänka kring vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och fetter som kan hålla frisk från förkylningar och optimera din träning. När vi väl vet vad vi behöver mer eller mindre av, det är då vi tar och åtgärdar vår hälsa på bästa sätt. Men hur vet vi vad just vår egna kropp behöver?

Här kommer utmaningen, det är oftast när det är försent som du får reda på att du har exempelvis järnbrist, och då är uppförsbacken tillbaka till rätt nivåer brantare. Som före detta elitidrottare genomförde vi en komplett kontroll av blodvärdena årligen kring september månad (vår vilomånad) med uppföljning i mars. Detta är något jag själv önskat fortsätta göra, även om jag tränar markant mindre och mest för mitt välmåendes skull. Dock kan inte vårdcentralen hjälpa till att kontrollera hälsan om de inte misstänker sjukdom eller att jag lider av något symptom. Det är av just den anledningen som onlinetjänster som  Medisera.se inom just hälsokontroller. Till min stora glädje kunde jag på bara några klick beställa en omfattande hälsokontroll via deras hemsida. Själv valde jag Hälsokontroll Stor. Där testades jag för 35 blodmarkörer, där bland annat blodvärden kopplat till vitaminer, mineraler, diabetes, hjärt- samt kärlsjukdomar.

Medisera erbjuder provtagning över hela Sverige, själv tog jag mitt blodprov i Stockholm city. På några minuter fredag eftermiddag var blodprovet taget och redan på måndagen efter kunde jag se mina resultat online när jag loggade in med BankID. Mina resultat såg bra ut, men skulle något vara avvikande har dessa tjäsnter läkare som kontaktar dig för vidare hjälp!

Jag gillar när det är enkelt och smidigt att ta blodprov, allt från beställning till själva provtagningen som hade drop-in. Det känns seriöst och tryggt att en läkare såg över provresultaten och skulle följt upp vid sämre värden. På så vis kan jag ligga steget före med min hälsa och slippa ”onödiga” uppförsbackar.