Så stretchar du höftböjaren och framlåret rätt

Så stretchar du höftböjaren och framlåret rätt

För några inläggs sen var vi inne på höftstyrka och fördelarna du kan få utav starkare inre pelvisfästen samt höften överlag. När du utvecklar höftens styrka kan stelhetskänsla vara en biverkning, därför är det viktigt att upprätthålla god rörlighet i den samt i relation med framlårsmuskeln. Detta då de båda tillsammans samverkar i höftböjarens funktion.

Många ”varianter” av denna övning, stående, som på knä, syns till ute i löparspåren, gymmen eller idrottsarenorna, men få är korrekt utförda. Till exempel som vår snygga bild som visas i detta blogginlägg, den är långt ifrån effektiv eller korrekt utförd även om den ser bildskön ut.
Många kunder genom åren har just uttryckt hur ”överrörliga” de är i höft- och framlår men ändå känner dem stelhet och motstånd när de springer. Konsekvensen blir att de springer med för lågt knälyft och oftast mer bakom sig än under- och framför sig.

Till allas försvar så är övningen i fråga rätt komplex och har många delar du behöver ha koll på samtidigt. Av stående och knästående versionen är den sistnämnda den enklare av dem att utföra därför vi ger exempel på den i nedan film. Vill du ändå stå upp så är det flexad fot du behöver lägga till tillsammans med de nämnda tipsen i filmbeskrivningen.

Klicka här för att se vår video om hur du effektivast stretchar höftbörjar- och framlårskedjan!

När du hittar övningen kommer du att få en ”aha”-upplevelse!