Ingefära, din kropps bästa vän!

Ingefära, din kropps bästa vän!

I förra veckan fick du tips om det mer sällan omtalade immunförsvarsstärkaren, mineralen zink. I samma inlägg nämnde vi även de mer omtalade, ingefäran och vitlöken. Du får ofta höra att de är bra för förkylningar och immunförsvaret mer än varför de är bra, alltså anledningen bakom det. Därför tänkte vi berätta mer om just ingefära och vitlök då de kan göra stor skillnad för ditt immunförsvar.

Idag börjar vi med ingefäran!
Denna grova, knöliga och numera supertrendiga ört har många tgoda egenskaper för dig och din kropp. Sen urtiderna har örten använts som medicinalväxt och sägs ha sitt ursprung i Asien, kanske är det därför en flitigt använd krydda i deras kök.

Man kan säga att ingefäran är kroppens bästa vän. Hjärta, hjärna, leder, immunförsvar och mage mår ypperligt av att få i sig sin dagliga dos av ingefära. Dessutom har ingefäran en gasminskande effekt vilket bara är positivt. Annars är det lätt att tro att örtens starka smak kommer ställa till det i magen. Tvärtom, det är till och med bra vid diarré!

Örten ökar ditt blodflöde i kroppen, sänker ditt kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Dessutom hjälper det vid matsmältningen och sägs kunna hjälpa dig att förbränna fler kalorier om du tar det i samband med frukost. Har du problem med migrän kan dagligt intag av ingefära hjälpa, då den motverkar illamående samt inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl.

Vad gör ingefäran så nyttig och hur mycket bör man äta/dricka!?
Det som gör ingefäran så bra är att den är sprängfylld med antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt i din kropp tack vare örtens flyktiga oljor (Shogaols) och gingeroler. Vad är lagom intag då? 1- 2 ingefärs-shotar om dagen alternativt 4g färsk ingefära som tilltugg eller rivet i mat om du föredrar det bättre.

Kan det bli för mycket ingefära?!
Du bör hålla lite koll på den totala mängden ingefära du får i dig per dag, för trots att det är superbra för dig så finns det också en gräns på hur mycket du bör få i dig. Förslaget är max 4 gram färsk ingefära per dag (1 gram för gravida) och anledningen bakom det är att din lever annars får svårt att bearbeta ingefärans oljor vid större mängder. Barn under 2 år rekommenderas avstå intag av ingefära helt. Tar du blodförtunnande medicin bör du prata med din läkare om mängden ingefära!

Basrecept ingefärsshot (ca 1,5 liter)
2 citroner (motsvarande 200g)
200- 300 gram färsk ingefära

Så här gör du:
Skrubba ingefäran och citronerna noga och skär i tunna skivor för kokning. Lägg dem i en kastrull ihop med 1,5 liter vatten och låt det sjuda i 45 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt det vila ytterligare 45 min innan du silar vattnet. Ställt svalt.

Vill du ha mer smak på drycken kan du använda honung, mynta, äpple eller chili beroende på vad du gillar. Då får du helt enkelt tillsätta det i kastrullen från start. Undantaget är honung som du tillsätter efter smak efter att du silat vattnet/shoten.