Vitamin B1 motverkar stress

Vitamin B1 motverkar stress

Vitamin B1, eller tiamin som den egentligen heter, är ytterligare en av de vattenlösliga vitaminerna och en underskattad en trots flera viktiga funktioner. B1 behövs hos människan för omsättning av kolhydrater, fett och proteiner, särskild verksam i kolhydratmetabolismen i hjärnan. Den behövs också till din metabolism, cellproduktion samt därtill normal funktion hos hjärta, muskler, hjärna och nerver. Utöver det förbättrar B1 inlärnings- och förbättringsförmågan och anses motverka stress!

Rekommendationen för kvinnor är 1- 1,1 mg/dag (gravida 1,5- 1,6 mg/dag) och män 1,2- 1,4 vilket motsvarar en portion fläskfilé (ca 150 g). Japp, det stämmer, bästa källan för B1 är kött i allmänhet och griskött i synnerhet. Men det finns andra starka källor som inte kommer från djurriket som exempelvis berikade frukostflingor, müsli, bröd, frön, nötter och sparris.

Det du behöver tänka på när det gäller vitamin B1, som med alla andra vattenlösliga vitaminer, är att mycket näring försvinner ur dem vid längre uppvärmning eller kokning. Något som också utmärker vitamin B1 i ”att tänka på” kategorin är att den har många ”fiender” i matväg. Kaffe, te, brysselkål, svarta vinbär samt nötter som innehåller kalcium och magnesium kan försämra intaget av vitaminen. Dock går detta att motverka om man intar C-vitamin samtidigt!