Lär dig mer om de spännande vitaminerna B6 och B12

Lär dig mer om de spännande vitaminerna B6 och B12

Vitaminerna B6 och B12 är rätt lika och samtidigt olika, båda är viktiga för proteinomsättningen och produktionen av arvsmassan. Utöver det ingår B6 i ämnesomsättningen, speciellt glykogennedbrytningen och B6 är också viktig för immunförsvaret.
B12 är utöver ovan viktig för alla celler i kroppen, nervsystemet samt bildning av röda blodkroppar.

Medan vitamin B6 finns i de flesta livsmedel är B12 lite klurigare att få i sig för veganer då samtliga kostkällor kommer från animalier. Därför är det extra viktigt för dig som vegan att köpa berikade produkter som exempelvis havre- och sojamjölk.
Se till att låta bli de ekologiska versionerna då de ej berikas!

Vitamin B6
Dagsbehovet av B6 för en vuxen är 1,2- 1,6 mg vilket du enkelt når upp till via bär, frukt, potatis, mandel, baljväxter, bladgrönsaker, kött, fisk och mjölk. Eftersom vitaminen finns i de flesta livsmedlen brukar det sällan vara ett problem att få i sig tillräckligt. Av samma anledning är det högst ovanligt med brist eller att få i sig för mycket/toxitet.

Vitamin B12
Dagsbehovet för B12 är 2 mikrogram vilket motsvarar en blå råmussla för den som vill lyxa till vardagen lite. Samtliga kostkällor för denna vitamin kommer från animalier vilket per automatik gör veganer till en riskgrupp för brist av B12! Förutom i ägg finner du B12 i fisk, skaldjur, kött och mjölk.
Anmärkningsvärda symptom vid brist på vitaminen är att din tungas yta kan få en glatt yta, bli röd och sårig och ha en brännande känsla. Vid större brist kan känsel och balansen påverkas negativt. Toxitet för vitamin B12 är väldigt låg, för att inte säga ovanlig, därför kan vi rekommendera berikade livsmedel som ovan, alternativ kosttillskott av vitaminen för veganer då det annars inte får i sig det!

Lite kul kuriosa är att när du har ett B12 lager på 2- 5 mg i levern så kommer du klara dig i ca 5 år utan tillförsel av mer och ca 20- 30 år med bristfällig tillförsel!