Jordgubben, inte bara god utan också fylld med…

Jordgubben, inte bara god utan också fylld med…

Med Midsommar runt hörnet känns det inte mer än rätt att prata om färska jordgubbar!

Detta goda bär som vi har som sommartradition är en nyttig en, fylld med vitaminer, mineraler och kostfibrer. Desto rödare jordgubbe, desto nyttigare.
Jordgubbar köper du ofta förpackade i en fyrkantig pappask. I den är det normalt ca 500 ml/ 250 gram och det är en hel sådan du enkelt trycker i dig en skön sommarkväll, eller?
Det kanske bara är vi som äter en sådan pappask helt själva, men genom den får vi i oss det dagliga behovet av Vitamin C samt 70% folsyra. Asken ger dig även ca 5- 10% av det dagliga behovet av vitaminerna B6 och E samt mineralerna fosfor, järn, kalicum, kalium, magnesium och zink. Som grädde på ”bären” ca 15% av det dagliga behovet av kostfibrer och dessutom är jordgubben riktigt kalorisnål. Därför kan du gott kosta på dig lite vispgrädde till vilket ökar intaget av bl.a. vitamin A och B12 ännu mer samt övriga livsnödvändiga vitaminer och mineraler.
Denna cocktail av nyttigheter förstärker cellernas ämnesomsättning samt bildningen av röda blodkroppar. Dessutom ger dem dig alla fördelar C vitamin har samt är bra för magen, kolesterolvärdena och immunförsvaret. Enligt bärfrämjandet uppges flitiga jordgubbsätare ha sextio procent färre förkylningar!

Det du bör tänka på när det gäller jordgubbar är att skölja dem noga i vatten. Inget ni inte hört förut, men har någon berättat varför dem behöver sköljas så noga?
Jordgubbar är så goda att fler än människor vill åt dem, tillexempel skadegörare som mögel och insekter. Odlarna vill så klart ha så många fina jordgubbar som möjligt att sälja under den relativt korta perioden, därför besprutas ofta jordgubbarna av växtskyddsmedel.

Det finns ett regelverk kring hantering av jordgubbar och vilka skyddsmedel som får användas på vilket sätt, exempelvis hur tätt in på besprutningen man får plocka jordgubbarna. Detta för att så lite rester av medlen skall finnas kvar på bären när de kommer ut till försäljning.
Bästa tipset är att köpa jordgubbar från EU-länder då dessa stickprövas ofta och är minst lika bra som de svenska, även om svenska jordgubbar innehåller minst rester.

Skall du köpa ekologiska jordgubbar för att försäkra sig om att inga medel används?
Det är självklart upp till dig, men de ekologiska skördarna är väldigt små just av skälet ovan så priset för en sådan pappask blir väldigt högt varför få odlare satsar på det. Dessutom krävs det att du äter omänskligt stora mängder EU-odlade jordgubbar för att komma upp i de nivåer av skyddsmedelsgifter som skulle kunna vara farliga för hälsan, om du inte sköljer dem ordentligt det vill säga!

Trevlig midsommar!