Detox eller inte?

Detox eller inte?

Detox är ett trendigt ord som ofta dyker upp i mediesammanhang, kör detoxkur hit och detoxkur dit, men kan man verkligen detoxa sig!?

Själva ordet kommer från engelskan och betyder avgiftning. Med en detox- eller avgiftningskur menas oftast att driva ut slaggprodukter från din kropp med målet att öka ditt välmående. Frågan är vilka slaggprodukter något piller eller pulver skall kunna ”driva” ur din kropp, för vi är så fyllda av skadliga gifter numera…

Du kan se reklam där din kropp jämförs med ett gammalt hus där blodomloppet rostat igen och tarmen igensatts. Då behöver du genast ringa upp rörmokaren för att åtgärda problemen. I en annan reklam kan du läsa om att din lever och dina njurar kan behöva hjälp på traven i sitt jobb. Slaggprodukterna och gifterna har tagit över världen och din kropps reningsverk klarar inte av detta längre…

Absolut, det finns besprutade frukter och grönsaker idag, men köp närproducerat och skölj dem ordentligt så sparar du en del pengar i förhållande till att köpa dyra kurer du inte har någon nytta av. Faktum är att om du har en lever och njurar som fungerar som de ska så sköter de all ”detox” på egen hand.

Dina njurar renar ca 180 liter kroppsvatten per dygn, vilket är 4 gånger din kropps vattensomsättning. Skulle några piller eller pulver förbättra det som redan fungerar så bra!? Vissa av dessa kurer är ”tarmsköljande”, vilket betyder laxerande, eller urindrivande och tömmer dig då på vatten vilket aldrig är bra bara för att, om du inte ätit något giftigt vill säga.

Äter du nyttig och bra mat baserat på rena matvaror så får du i dig mer av allt som är bra vilket i sin tur per automatik gör att du får i dig mindre av det som är mindre bra. Men inte är det någon ”detox” utan bara sunt förnuft.

Sammanfattningsvis:

  • Ät bra mat från rena matvaror.
  • Köp närproducerat svensk frukt och grönt.
  • Tvätta frukt och skölj grönsaker ordentligt innan användning.
  • Spara pengar och vätska genom att skippa s.k. detoxkurer