Hopparknä – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

Hopparknä – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

I lördagens inslag berättade landslagssjukgymnasten Linda vad hopparknä är samt orsakerna bakom denna alltmer vanliga löpskada. Idag är det dags att gå igenom Lindas övningstips för att förebygga samt åtgärda hopparknä. Orsaken till det hela, som du hörde i lördags, är begränsad funktion/rörlighet i fotleden, ländrygg, bäckenben och/eller nedsatt bålstabilitet.

Här nedan kommer Lindas förslag på övningar att förebygga och åtgärda hopparknä. Om vi börjar nedifrån, från fötterna, så är fotledsfunktionen/rörligheten viktig.

Om vi fortsätter uppåt i kroppen kommer vi till knäleden och dennes stabilitet.

Stelnad i ditt framlår kan också vara en av orsakerna bakom hopparknä därför god rörlighet i dessa muskler är att föredra.

Tar du antagonisten till ditt framlårsmuskel, baklåret, kommer vi till baklåret vars rörlighet också är viktig för att hålla hopparknät borta.

Om vi går till lite mer belastande rehabträning kan knäböj vara en bra start. Det viktiga här är att koppla på ljumskarna samtidigt för att slippa smärta i knät.

Får du inte ordning på ditt hopparknä trots ovan tips, tveka inte att kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!