Håll dig frisk med vitlöken!

Håll dig frisk med vitlöken!

De senaste veckorna har vi pratat om hur du kan stärka ditt immunförsvar genom att få i dig den viktiga mineralen zink samt kraften bakom ingefäran. I dag tar vi det tredje och sista husmorstipset för att hålla dig friskare under vintern, vitlöken!

Vitlök är inte bara bra för att hålla de blodsugande vampyrerna borta utan den har även en massa bra hälsoeffekter. Denna liljeväxt är en lök med långa anor. Vi har odlat den i vårt avlånga land sen vikingatiden och på medeltiden användes vitlöken bl.a. för att behandla pest. Att vitlöken har positiva effekter på hälsan och besitter antibakteriella egenskaper har man med andra ord vetat länge, men det är först i modern tid man har kunna påvisa det rent vetenskapligt.

Det mest kända ämnet i vitlöken heter allicin och det är just allicin som har de antibakteriella egenskaperna som kan förklaras av att allicin kan påverka ett enzym som reglerar fettsyrametabolismen i bakterier.

Vad är vitlök bra för?

  • Det förbättrar blodcirkulationen genom att den är rik på vitamin B som i sin tur minskar mängden homocystein (för mycket av det får blodet att tjockna och ökar risken för blodpropp).
  • Naturlig antibiotika, den stärker ditt immunförsvar, läker mindre infektioner, främjar läkningen av sår samt bekämpar förkylningar och influensa.
  • Din lever älskar vitlök då vitlöken hjälper din kropp att rensa bort gifter, parasiter och tungmetaller så som kvicksilver.
  • Får du lungorna fulla av slem vid varje förkylning? Vitlök är naturlig avsvällande och antibiotisk vilket motverkar slem i lungorna.
  • Bra för huden – hälsotipset säger att en vitlöksklyfta dagligen i tom mage gör din hud vackrare, lenare och yngre. Dessutom stimulerar den förnyelse av celler samt bekämpar acne!
  • Vitlöken tar hand om matsmältningssystemet genom bättre absorption av näringsämnen från mat tack vare ökad produktion av magsyror.

Bonus är att fästingar, likt vampyrer, hatar vitlök varför de väljer att suga ut blod från någon annan.

Nackdelen med vitlök är andedräkten du får efteråt. Går vi tillbaka till husmorstipset kring detta är följande livsmedel bra mot detta då de neutraliserar den starka doften; citronjuice, äpple och mjölk. Kanske inte det godaste direkt efter tzatziki, men det är en uppoffring du får göra!

Du som tar blodförtunnande medel bör ha koll på ditt vitlöksintag, prata med din läkare om du skulle ha funderingar i ämnet!