Både träning och kanelbullar kräver lite planering och tålamod

Både träning och kanelbullar kräver lite planering och tålamod

På onsdag är det kanelbullens dag och därför vill vi dela med oss av vårt favoritrecept på kanelbullar, inspirerat av konditorn Patrick Oscarsson!

Dessa bullar kräver lite planering, förberedelser samt tålamod, men å andra sidan är det så med det mesta inom träning, hälsa och livsstil. Du kan alltid göra valet att ta genvägar för snabbare resultat, vilket ibland behövs av tidsskäl i vardagen, men det är sällan det är lika håll- och njutningsbart. Gör du det halvdant kan du inte heller räkna med det bästa resultatet. Men vårt bästa tips är att ta dig tid och investera i dig själv för att sedan kunna unna dig dessa magiska bullar!

Recept på supersmarriga kalljästa kanelbullar utan torra kanter:

Deg
700g vetemjöl
120 gram oraffinerat råsocker
8 gram havssalt
12g grovmalen kardemumma
12 g jäst
360 gram kall mjölk
1 ägg
110 g rumstempererat smör

Kanelsmör
90 gram florsocker
35 gram malen kanel
150 gram mjukt smör

Sockerlag
50gram vatten
135 gram råsocker

Uppvispat ägg att pensla bullarna föra gräddning samt pärlsocker.

Dag 1
Smula ner jästen över mjölken i assistenten/köksmaskinen med degkrok, häll i alla övriga ingredienser (spara lite mjöl som du lägger i på slutet) och kör ihop till en skön deg. Låt den gå ca 10 minuter, ta upp degen och knåda ihop den till en fin degklump som du lägger i kylen tills den är helt kylskåpskall.

Rör ihop fyllningen, alla ingredienser i en bunke och vispa ihop till en smidig smet.

Ta ut degen på ett mjölat bakbord, kavla ut som på filmen, bre på ett jämt och tunt lager med fyllning över hela degen och gör där efter ett treslag (som i filmen) kavla ut treslaget lite lätt och strimla upp degen med hjälp av en kavel och pizzaslicer!

Sen börjar vi rulla bullar! Du kan tänka att du ska rulla ett löst garnnystan och alltid sluta med degen undertill, för annars kommer bullen bli spretig. Blir det deg kvar från remsan du just rullade så använder du den som början och mitt till nästa bulle. Lättast att få jämna och fina bullar är att väga dem, och 50 gram är en bra vikt!
När man rullat alla bullarna kan man ställa dem tätt intill varandra på ett fat och ställa in i kylen, där de vilar och kalljäser till dagen efter.

Dag 2
Plocka fram bullarna ur kylen, lägg ut med bra mellanrum på plåtar med bakplåtspapper på, jäs till dubbla storleken (ca 2-3 timmar). Sätt ugnen på 230 grader, pensla bullarna med ägg och lägg på pärlsocker. Koka upp sockerlagen så att den är redo. Grädda bullarna i ca 10 min, eller till de är gyllenbruna och fina! Pensla med sockerlagen DIREKT efter ugnen!

Packa ner en filt, kaffetermos och bullarna samt ta en promenad ut i skogen och avnjut kanelbullens dag tillsammans med familj och/eller vänner på söndag. Den ”långa” väntetiden samt arbetet med dessa bullar kommer vara värt det. I slutänden har du gett dig själv återhämtning för både kropp och knopp genom själva bakningen samt avnjutningen av bullarna i naturen!