Jobba vidare med dina isättningar

Jobba vidare med dina isättningar

Att träffa rätt med fötterna vid löpning är lättare sagt än gjort. Det krävs en bra hållning, hög höft samt en hel del styrka i dina vader för att kunna skapa den luft under dig som du behöver för att få plats så att din fot kommer “runt” och under dig. Detta är inte helt enkelt att implementera i själva passet därför är det ett bra tips att du tar några minuter innan och/eller efter passet för att jobba på den rätta rörelsen.

Så vad är den rätta rörelsen!?
Att träffa under sig, och gärna strax bakom sig, är att föredra då du kommer få mer “gratis” fart framåt. Du har säkert hört talas om det ekonomiska steget, det är det som sker när du träffar rätt under/bakom dig. Då går din höfts fart framåt mer av sig självt hela tiden vid varje isättning vilket i sin tur leder till att du använder mindre energi i löpsteget och har mer kvar till själva löpningen.

Genom att genomföra benpendeln några gånger innan och/eller efter ditt löppass ger du din hjärna och dig själv chansen att programmera in de rätta rörelsen vilket ökar dina chanser att göra mer rätt under passet eller framöver i dina framtida pass.

Klicka in för att se vår video om benpendeln

När benpendeln börjar sitta i stilla läget kan du börja utmana dig själv med lite fart framåt. Låga hjulet passar utmärkt för det och övningen går ut på att du gör små cirklar runt dina fotknölar samtidigt som du tar dig framåt.

Klicka in för att se vår video om låga hjulet

Känner du dig pepp kan du även försöka med mellanhjulet som är samma övning som låga hjulet men med mer studs/luft under dina fötter. Fokus här blir att göra mindre cirklar runt mitten av dina underben.

Klicka in för att se vår video om mellanhjulet

Att genomföra övningen separat som en del i passet i långsammare takt ger dig chansen att lättare kunna hålla dig hög i både fotled (på det ben du står på) och höft samt hitta en rakare hållning. Du kan även testa att vara lite mer “aggressiv” i själva nedgången av löpsteget och isättningen. Sen när du börjar testa med fart är det samma tänk du tar med dig på vägen.