Plocka och ta till vara på de svarta vinbären

Plocka och ta till vara på de svarta vinbären

Svarta vinbärsbuskar är en av de vanligaste bärbuskarna i svenska trädgårdar och kända redan under medeltiden då de odlades, även då, flitigt. Vikingarna tros ha bidragit till vinbärens spridning runt om Europa back in the days. Frågan är varför just svarta vinbär blivit så populära då som nu, kanske är det för den goda syrliga smaken eller dennes härliga nyttigheter?!

Svarta vinbär är rika på C-vitamin som förutom att de boostar ditt immunförsvar hjälper din hud att bilda kollagen samt neutralisera fria radikaler från solljus. En deciliter svarta vinbär ger dig nästan det tredubbla dagsbehovet. Pektin finns det också gott om vilket är en höjdare för att hålla blodsockret i shack. Även mineralen Kalium och antioxidanter är nyttigheter det svarta vinbäret är berikad med.
Medans kalium är bra för ditt hjärta samt hjälper till att stabilisera ditt blodtryck kan antioxidanterna skydda dig mot hjärtsjukdom samt är bra för dina ögon och hjärna. Omega 6 syran GLA finns med i innehållsförteckningen för detta bär som kan lindra inflammationer samt hjälpa dig som tjej med PMS- och klimakteriebesvär.

Vissa studier säger till och med att svarta vinbär skärper din koncentrationsförmåga, minskar stress, förbättrar humöret samt hjälper dig att förbränna mer fett.

Med andra ord, ut och plocka svart vinbär och frys in så du har hela hösten och vintern när mörkret faller in alldeles för tidigt. Då kan du ta lite var dag i en smoothie så får du en lugnare, gladare och mer fokuserad tid innan våren är åter!