I sista avsnittet av vår julkryddstriologi, efter muskotnöt och saffran, kommer vi in på den största julfavoriten (?), kanelen! Vad skulle julgröten till frukost vara utan kanel? Ja, det blir ingen jul utan kanel va?
Kryddan kanel kom för många hundra år sen till västvärlden och omnämndes i svenska skrifter redan under 1300-talet. Kanel består av bark från olika arter av kanelträd och det finns över 250 olika kanel där den vanligaste varianten i Sverige är cinnamomum cassia med ursprung från Sydvietnam.
Likt många andra kryddor har kanel stora hälsofördelar som bl.a. antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Några andra bra egenskaper kanel är känd för är sin förmåga att sänka blodtrycket, motverka blodproppar, sänka dina kolesterolnivåer i blodet samt främja matsmältningen. Kanelens ingrediens kanelaldehyd hjälper dig med immunförsvaret i kampen mot vissa typer av infektioner som exempelvis i luftvägar och urinvägar samt svampinfektioner och bakterier i din mun.
Det finns olika typer av kanel som du förstod av ovan, det viktiga här är att du väljer äkta kanel (Ceylonkanel). Den har en mild sötma och färg. Namnet kommer från Sri Lankas, tidigare Ceylon. Du kan hitta denna kanelsort i finare livsmedelsbutiker, online eller på hälsobutiker. Den mer vanliga kanelsorten du hittar i affären är dessvärre kassaikanel. Den skiljer sig från äkta kanel då den innehåller ämnet kumarin som kan vara giftigt för din lever i för höga doser. Dessvärre är denna kanelsort vanligare då den är billigare därför du ser den mer i butiker, men om du följer Livsmedelsverket rekommendationer om max en tesked kanel per dag behöver du inte oroa dig!
Comments are closed