Axelrörlighet för en mer effektiv armpendel

Axelrörlighet för en mer effektiv armpendel

I våras pratade vi om kraften bakom din armpendel vid löpning. Den kan hjälpa dig att både styra steget, förhindra bålrotation och rikta din kraft mer framåt samt ge dig ”ny” energi när du blir trött. En förutsättning för att du skall kunna ha en stark och effektiv armpendel är att du har god rörlighet i dina axlar. Motsatsen, att vara stel i dem, gör att du antingen inte kan jobba bak armpendlingen tillräckligt eller att stelnaden gör att du roterar armarna snett framför dig. Tänk att du har en jacka eller tröja med blixtlås. Om du har lätt för att korsa blixtlåset med dina armar när du springer så tyder det på en obalans i axlarna/axelleden. Den obalans beror oftast på att du inte använder axelleden ordentligt och orsaken bakom det är oftast en stelnad eller svaghet i dina axlar respektive bröstrygg. Bröstryggsstelnaden har du fått tips av i tidigare blogginlägg därför vi i detta inlägg fokuserar på din axels rörlighet.

Om din stelnad i axlarna gör att du har svårt eller att det tar emot att få bak armbågarna när du springer så är nedan övning bra. Det viktiga är att du håller din överkropp stilla och endast jobbar med din axelled och axlar. Pressa så långt du kommer utan att tappa din hållning och våga utmana försiktigt fast det tar emot.

Klicka in för att se vår video om axelrörlighet

Om du däremot korsar blixtlåset med dina armar när du springer så kan det bero på att du behöver jobba på din styrka i axelrotationen för att kunna bidra till att parera den armrörelsen. Nedan övning är ett enkelt och bra tips för att få bukt på detta.

Klicka in för att se vår övning axelrotationer