Löparknä – förebyggande, åtgärder och rehabövningar del 2

Löparknä – förebyggande, åtgärder och rehabövningar del 2

För några dagar sedan kunde du läsa samt höra när landslagssjukgymnasten Linda Nilsson berättar om vad löparknä är och varför du kan få det. I förra veckans träningstips fick du tips på två bra övningar som förebygger samt åtgärdar löparknä, här kommer ytterligare två övningar. Får du trots nedan övningar inte bukt på löparknäproblemen, kontakta din lokala sjukgymnast. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!

Sidoplankan är en rätt vanlig och relativ enkel övning där du statiskt jobbar för att stärka sidbålmuskulaturen. Om vi möblerar om den lite så blir den genast även en stärkande övning för gluteerna (rumpmusklerna).
Sträck ut och upp översta benet och håll stilla medans du böjer nedre benet för att få stabilare stöd. Se till att ha ”mantrat” att du är en brödskiva i en brödrost så kommer du direkt få den rätta hållningen i kroppen.

Klicka in och se vår video när Linda går igenom sidplankan extended.

Om du har tillgång till ett eller två gummiband kan du köra krabban också. Den övningen är en riktig rumpbrännare. Det viktiga med den är att hålla samma djupa knävinkel genom hela övningen, ta små fem-centimeters steg i sidled samt se till att fötterna hela tiden pekar rakt fram och hälarna visar vägen.

Klicka in och se vår video när Linda går igenom krabban.

Du skall aldrig träna dig igenom smärtan av löparknän. Träna istället alternativ träning som cykel och/eller vattenlöpning samt jobba upp din rörlighet i senan på utsidan lår samt stärk dina gluter (rumpmusklerna) med övningarna ovan på egen hand eller med hjälp av en sjukgymnast eller PT!