Vitamin B3

Vitamin B3

Vitamin B3, eller niacin som den egentligen heter, finns i två former vid namn nikotinsyra och nykotinamid. Båda finns naturligt i livsmedel därför det är mycket ovanligt att få brist av det om du äter en allsidig kost. Motsatsen, att få i sig för mycket, är också ovanligt då kroppen kan reglera det själv så länge det kommer från naturligt från kosten. Däremot kan kroppen inte hantera regleringen lika bra om det skulle vara i kosttillskottsform, dock krävs det väldigt stora mängder niacin i kosttillskott för toxitet.

B3 är en viktig vitamin då den, lik Vitamin B2, behövs för att bryta ner fett, kolhydrater och protein. Den håller även nervsystemet i trim samt huden frisk.

Den dagliga behovet för en vuxen ligger på mellan 14- 19 niacinekvivalenter beroende på kön och ålder. Hela niacinekvivalent är en egen historia vi kan spara till en annan gång, är du intresserad och vill veta mer om det kan du läsa om det på livsmedelsverkets hemsida. Det dagliga behovet av Niacin motsvarar en kycklinfile (ca 100g).
Andra starka niacinkällor är främst fisk, kött och baljväxter, men också jordnötter, hårt bröd samt spannmål.