Vitamin B2

Vitamin B2

Vitamin B2, eller riboflavin som den egentligen heter, är viktig för din nedbrytning av fett, kolhydrater, proteiner samt omvandling av dessa till energi. Andra viktiga uppgifter är att den aktiverar och stödjer andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter samt bryter ner olika gifter och läkemedel i levern.
Eftersom vitamin B2 finns i de flesta livsmedlen är brist av denna vitamin är högst ovanligt. Det är inte helt ovanligt att du ser riboflavin som E-nummer 101, då den används som färgämne i livsmedel.

Starka kostkällor för vitamin B2 är inälvsmat, ägg och mejeriprodukter som fil och yoghurt. Är man vegan så är det baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter du skall förhålla dig till.

Rekommenderad dos är 1.2- 1.3 mg för kvinnor och 1.3- 1.6 för män per dag vilket motsvarar ca 5- 7 deciliter av mjölkprodukter tillsammans med en allsidig kost där frukost, lunch och middag ingår.

Ett bra tips i allmänhet till veganer är att dricka havre-, ris- eller sojamjölk då de oftast är berikade med näringsämnen drycken saknar helt eller har lågt naturlig halt av. Tänk då på att de ekologiska varianterna inte berikas!