Utfallssteg – så gör du

Utfallssteg – så gör du

Förra veckan fick du tips om hur du kan stärka ditt löpsteg genom övningen step up. En annan övning som liknar step up, fast där fokus går mer nedåt, är utfallssteg. Utfallsstegen kräver lite mer grundstyrka och koordination för att du skall kunna vända kraften när du väl är i bottenläget. När du väl är stark nog för det kommer utfallet att vara en starkare isättning av löpsteget tillika mer kraft framåt. Det finns många varianter av utfallssteg men vi börjar med det grundläggande traditionella utfallssteget.

Klicka in för att se vår video om det traditionella utfallssteget

Viktigt att tänka på är att hålla en rak hållning på överkroppen samt eftersträva 90 graders vinkel i både knäled samt främre höftled. På så vis blir det lättare för dig att jämnfördela din vikt samt belastningen på dina båda ben. Genomför övningen med god kontroll så att ditt främre knä inte blir för svajig i sidled, använd gärna en spegel för att hålla koll på knät.

När du känner att du har koll på ovan kan du börja utmana din knästabilitet och kontroll samt koordination genom att göra utfallsstegen i flera riktningar likt en klocka.

Klicka in för att se vår video om utfallsstegsklockan