Glöm inte dina sneda magmuskler för en stark bål

Glöm inte dina sneda magmuskler för en stark bål

Obliquerna (Obliquus på latin) är dina sneda inre och yttre magmuskler vars huvuduppgift är att rotera samt stabilisera bålen vid vridningar. Dessa viktiga muskler blir lätt bortglömda när många endast tränar magmusklerna, de raka i detta fall, som om ”tvättbrädan” skulle vara viktigare. Detta kan bero på olika faktorer som att man har okunskap eller att skönhet går före funktion till exempel. Samtliga bålmuskler är lika viktiga och har en viktig uppgift i din kroppsfunktion i allmänhet samt löpning i synnerhet.

Om vi håller oss till löpning så hjälper starka obliquer dig att parera bålens vridningar samt till och med att få musklerna att ge energi tillbaka till din löpning genom gummibandseffekten, som alla andra av våra muskler när de används rätt, ger. På så vis får du en effektivare löpning som i sin tur blir mer ergonomisk då hela bålen jobbar tillsammans.

När du tränar obliquerna se till att fokusera på vändningen i övningen. Den delen som är tyngst och där du skall vända på kraften från vänster till höger (eller tvärtom) alternativt från ner till upp beroende på vilken övning du genomför. Se till att eftersträva en viss ”studs” i vändningen där du är mer aktiv i vridmomentet.

Magvridningar, med eller utan belastning, är en bra startövning att börja med när du ska träna obliquerna. Där bestämmer du själv hur stor vridning du känner dig bekväm med samt hur djupt du vill börja med magplaceringen. Det ultimata är att vrida hela vägen till din rygg eller strax förbi den samt hitta ett djup kring 90 grader i höftled.

Klicka in för att se vår video om magvridningar

Vill du ha större utmaning/belastning kan du använda en Flowtank från Flowlife som redskap. Den vattenfyllda tanken ger dig en ”backsplash” i djupaste vridmomenten som utmanar dig ytterligare än ”bara” en vikt.

Klicka in för att se vår video om magvridningar med Flowtank

En annan variant av magvridningar är vindrutetorkaren. Då är det dina ben du arbetar med som tyngd och beroende på hur stark du är så kan du ha böjda eller raka ben. För att enklare utföra övningen mer rätt kan du använda en vägg till hjälp. Se till att ”sitta” nära vägen så du kan hålla dina ben så raka som möjligt. Om du kör med böjda knäleder anpassa avståndet till väggen så dina lårben är raka och knäled i 90 grader.

Klicka in för att se vår video om vindrutetorkaren