PH-värdet i dig!

PH-värdet i dig!

Hur är det med PH-värdet i dig, är du försurad tro!?

Detta ämne är omdiskuterat och det kommer ständigt nya ”rapporter” om hur mycket bättre din hälsa kan bli om du har en ph-balanserad kost. Ät så här! Köp det här tillskottet! Ta det här testet! Din kropp jämförs med sjöar och paralleller om ph-värdena görs med anledning till oro då vår miljö och giftbesprutande mat gör dig försurad.

Vad som är rätt och fel i denna diskussion är svårt att säga utan att bli påhoppad. Men låt oss försöka gallra ut vad som är vad i frågan så kan du skapa dig din egen uppfattning!

Att vi består till störst del av vatten vet du redan och med vatten kommer ph-värdet in. Men det är inte bara vårt ”vatten” som har ph-värden. Exempelvis har ditt blod en svag basis med ett ph-värde på 7.38 och 7.42 medan din miljö i din magsäck är väldigt sur med ett ph-värde kring 1,7. Tänk dig kroppen med dess organ som en orkester med olika instrument. Till en orkester behövs det en dirigent för att få ihop en bra melodi. Din njure är din dirigent som ska få ihop resten av kroppen. Din njure har den fantastiska förmågan att se till att din kropp får exakt det den behöver samt transporterar bort det överflödiga. Så länge du har fungerande njurar behöver du inte oroa dig!

För att testa ditt ph-värde är det ett urintest som erbjuds för xx kronor av diverse olika företag och medelvärdet 7 är det du vill ha som svar. Men själva testet mäter och visar endast resultatet av hur dina njurar arbetat, vad du ätit och druckit vilket inte är detsamma som din kropps ph-värde.

Om vi återgår till sjöteorin, som ofta din kropp jämförs med, så är det kalkbomber som brukas för att återställa ph-värdet i våra sjöar. Med andra ord är det kalktillskott i form av kalkpulver som oftast rekommenderas till dig för att göra din kropp mer basis då ”du är försurad”. Som tur är är inte kalk farligt för dig men kanske bortkastade pengar. Det viktiga här, som du hört oss och många andra kostrådgivare säga, är att äta en balanserad näringsrikt kost. Då blir dina kalk- och andra grundämnen godkända!

Om du kan, eller inte kan, bli försurad och behöver testa din urin och köpa kalkpulver är upp till dig. Forskningen säger inte att du behöver det, men sen är det också frågan om vilken forskning vi pratar om. De som säljer tester och kalk till dig kommer visa sin forskning och sina siffror, så det gäller att du vågar ifrågasätta källan till forskningen, test eller kosttillskott.

Det får bli veckans kosttips, våga ifrågasätta!