Salt – livsviktigt i små doser, farligt i stora

Salt – livsviktigt i små doser, farligt i stora

Cirka 1,5 g salt är det dagliga behovet du ska få i dig för att behålla ett bra blodtryck samt reglera syrebalansen och ämnesomsättningen i din kropp. Det är just det saltet, eller natriumkloriden i saltet, huvudsakligen bidrar med till din kropp.

Att få i sig tillräckligt med salt via kosten är inte svårt, tvärtom. Om du inte går in helhjärtat för att exkludera salt från din kost är det nästan omöjligt. Maxdosen, enligt Livsmedelsverket, ligger på 5- 6g salt per dag och verkligheten är att genomsnittssvensken får i sig ca 11g per dag vilket är nästan dubbelt så mycket. Nackdelen med just salt är också den att din kropp tar upp all salt. Andra mineraler som exempelvis järn tar din kropp bara upp om det behövs.

60- 70% av allt salt du får i dig kommer från livsmedel som exempelvis bröd, matfett, ost, kött, charkprodukter och halvfabrikat. Då salt än idag är ett vanligt konserveringsmedel i frysvaror (fast de egentligen inte behövs längre) får du hålla extra koll på innehållsförteckningen när du väljer i mataffären.

Får du i dig för mycket salt så brukar din törst även öka, vilket i sin tur späder ut natriumet i din kropp så att vätska blir ”stående”. Dock brukar vätskan reglera sig efter någon dag. Annat som sker vid för hög saltintag är att du kan få ett högre blodtryck som oftast är grund till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Även skador på njurarna samt migrän kan bli följdeffekter av för ett för högt saltintag.

De dagar då du kan få i dig lite extra salt är de dagar då du har långpass på programmet eller tränar i extrem hetta då solens strålar gör att du svettas mer och förlorar mer salt. Saltet hjälper dig exempelvis att förebygga kramp.

Salta tips:

  • kolla innehållsförteckningen på dina frys- och halvfabrikatsvaror
  • kolla efter nyckelhållsmärkningen (sitter på mat med mindre salt)
  • använd salt med jod eller örtsalt i din matlagning (mindre natrium)
  • använd andra örter & kryddor för att smaksätta maten, det behöver inte alltid vara salt som ger smak