Semlans dag på tisdag!

Semlans dag på tisdag!

På tisdag är det fettisdagen, tillika semmeldagen, som är en gammal kyrklig tradition sedan långt tillbaka i tiden inför de 40 dagarna av fasta inför påsk. Därtill skulle man ta det lugn och leva sparsamt samt ge tid för ”eftertanke”. Inför denna fasta hade man tre riktiga festdagar att frossa i sig så mycket, oftast fet, mat som möjligt för att bygga ett lager i kroppen för att stå sig fastan ut. De tre frossedagarnas namn avslöjade innehållsförteckningen rätt bra, fläsksöndag, bullamåndag och pannkaketisdag, numera kallad fettisdag.

Varför man nu fick för sig att man skulle fasta i fyrtio dagar skulle vara bra är en annan historia. Däremot att ta sig tid för eftertanke är något som många inte hinner i dagens samhälle och kanske något man absolut borde prioritera mer och oftare!

Vi kan väl i alla fall vara överens om att äta semla på fettisdagen är en riktigt trevlig tradition, eller hur?!
Från början hette den hetvägg då de var bakade i form av kors eller kilform och det är just från den sistnämnda som själva namnet hetvägg kom (lånat från tyskans heisse wecken som betyder varma kilar). Denna fyllnadsrika vetebulle serverades då i en skål med varm mjölk och var gräddfri. Grädden tillkom efter första världskriget, tillsammans med vetelocket, och då även det nya namnet semla. Ordet semla kommer från latin och betyder kort och gott; bulle!

Så vad är dagens kosttips kring semlan undrar du nu!?
Att njuta av nuet och faktiskt unna dig något gott ibland är inte dumt. Med lite eftertanke så kommer denna dagens ”cheat mitt i veckan” inte göra något större skillnad i det långa loppet oavsett vilket mål du har!

För fler grymt goda recept för semlor av alla dess typer klicka in på Fredriks fikas magiska semlesida!