Kalla fakta om löpning vid kyla, så klarar du det!

Kalla fakta om löpning vid kyla, så klarar du det!

Under vintern fram till våren är det ett stort antal löpare som går i ide eller in på löpband. Mörker, halkrisk och temperaturer under nollan är fakta och ursäkterna för att komma ut och springa blir fler samt lättare att ta sig ann. Är det farligt att träna ute vintertid och vad kan du göra för att förebygga dina faror? Här får du lite kalla fakta om träning vid kyla:

  1. Det är inte farligt att träna i kyla men luften är torrare, vilket anstränger dina luftvägar samt slemhinnor lite mer och kan upplevas som obehagligt.
  2. Kylhosta, som du kan få efter att du sprungit i kyla, är inget ovanligt och är en reaktion på temperaturskillnaderna i din inandningsluft när du kommer in inomhus igen.
  3. Du gör dig av med mer energi när du springer ute vintertid då kroppen jobbar hårdare för att hålla dig varm.
  4. Sänk prestationskraven på tid och tempo just  pga ovan anledning. Desto kallare, desto svårare att uppnå dina önskade tider. Prestationen sjunker med minusgraderna för de flesta.
  5. Vintertid i Sverige brukar innebära både halare underlag och mörker under större delen av dagen vilket försvårar din löpning.

Vad kan du göra åt ovan för att få till dina pass någorlunda som du tänkt!?

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är ett känt uttryck du säkert hört många gånger. Visst ligger det något i det, när det är kallare, som nu, klär du på dig lite mer inför din löprunda så du kan hålla dig varm och torr och fokusera på själva löpningen. Schyssta vinterskor med bra grepp kommer hjälpa dig mot din orolighet för underlaget och en stark pannlampa mot mörkret. Lägg till mössa, halsduk/halskrage och vantar så håller du dina mest utsatta kroppsdelar hyggligt i schack.

Glöm inte att dricka vatten. Du gör dig av med lika mycket, eller mer, vätska trots att det är kallt. Dessutom förebygger du luftvägarna från att torka ut lika snabbt. För att skydda din luftvägar ytterligare kan du investera i en värmeväxlare. De finns två stora aktörer på marknaden idag Airtrim och Lugnplus som båda erbjuder en skönare, fuktigare samt varmare inandningsluft. Mätningar visar att du kan tjäna upp till 20 graders värme i andningsluften och dessutom fuktigt vilket underlättar din andning samt förebygger ansträngning av dina andningsvägar och slemhinnor. Vilken av produkterna du skall välja är upp till dig själv, båda gör jobbet men med olika komfort och tillval. Personligen gillar jag mer Airtrim av anledningen att den sitter på mitt ansikte av sig själv med hjälp av ett spännband runt mitt huvud. Dessutom kan du välja olika filter beroende på pass, luftmotstånd och känsla.

Lungplus behöver du ha inne i din mun vilket inte är så hemskt som det låter, men enligt mig inte lika bekvämt. Lungplus finns även i sportversion och skillnaden är att sportversionen klarar av en mer krävande inandning som den snabbare löparen kan behöva.

 

Är du astmatiker bör du tänka till både en och två gånger när du skall ut i kallare väder. Dina luftvägar drar alltid ihop sig när du springer och kyla gör att det drar ihop sig än mer. Värmeväxlare kan hjälpa en del men rådgör med din läkare om hur du bör tänka och göra!

//Rafael