Höftrörlighet á la häck

Höftrörlighet á la häck

Höftrörlighet är något du som löpare aldrig kan få nog av. Det är tack vare just höftrörligheten du kan få ett högre, längre och mer drivande löpsteg. Som f.d. häcklöpare har vi ett rätt brett spektra kring höftrörlighet och höftstyrka då det var en av de stora delmomenten vi tränade mest på och tidigare fick du ta del av en av våra typiska övningar, häcklöparen, som alla löpare har nytta av.

Den kan vara lite avancerad för dig därför vi nu kommande veckor kommer att göra lite fler inslag om höftens rörlighet samt styrka då höften är så central i löpsteget. Idag blir det höftrörlighet á la häck, i vår värld även kallat häckrörlighet. Dessa tre övningar är mer ”basic” och grunden för dig för att börja få upp rörligheten kring dina höfter. Att vara rörlig i höfterna är en första förutsättning för att du sedan skall kunna stärka upp dem, först vill du ha fullt omfång av dem för att sedan stärka upp dem.

Sittande höftväxlingar är en bra start för att mjuka upp höfterna. Hur tight du har fötterna mot rumpan, samt hur djupt du går ner med knäna mot golvet får du anpassa efter dina förutsättningar och behag.

Klicka in för att se vår video om sittande höftväxlingar

Höftpushbacks är också en bra övning för att komma igång med rörligheten för din höft. Med hjälp av din arm kan du hjälpa ditt ben/höft upp och ner efter behov. I slutskedet av den vertikala ställningen ger du ett lätt tryck bakåt för att skapa ytterligare omfång.

Klicka in för att se vår video om höftpushback

Avslutningsvis har vi traditionella häckväxlingar där du kan ta hjälp av händerna i början efter behov. Målet är att du skall få 90 grader i höftled, men vägen dit får ta den tid det tar.

Klicka in för att se vår video om häckväxlingar