Your hips don’t lie – vikten av starka höftböjare vid löpning

Your hips don’t lie – vikten av starka höftböjare vid löpning

Vi har tidigare pratat om knälyftets vara eller inte vara då det är ett omtalat ämne inom löpvärlden. Frågan handlar oftast om hur högt knölyftet ska vara och svaret blir alltid, det beror på. Men en sak kan vi vara överens om, det är  genom knälyftet du startar löpsteget. Det är även via knälyftet du skapar mer kraft i steget, eller frånskjutet beroende på hur du vill se det. Men utan ett startande knälyft kommer inget frånskjut eller utan ett frånskjut kommer inte ett knälyft. Som du förstår hänger det ihop. Just för detta inlägg startar vi med knälyftet och för att kunna göra just ett knälyft behöver dina höftböjare skapa lyftet genom en kontraktion vilket kräver både viss rörlighet och viss styrka som vi gått igenom tidigare.

Att stärka dina höftböjare statisk är också viktigt, dels för grundstyrkan men också för uthålligheten av dem. Om du önskar ett högre knälyft i din löpning men känner att du inte orkar hålla det så länge är det ett tecken på att grundstyrkan och/eller uthålligheten i dina höftböjare inte räcker till, dina höfter ljuger aldrig. Att lägga in lite statisk styrka, med eller utan vikt, är ett sätt att ta steget (bokstavligen) vidare för en bättre grundstyrka och uthållighet. Det viktiga när du genomför övningen är att du håller en god kroppsposition genom hela övningen.

Klicka in för att se vår video om statisk höftstyrka.

När du börjar känna dig bekväm vid ovan övning och vill ha en större utmaning byter du till häcklöparen, passande namn och nivån svårare. Här är det inte längre bara dina höftböjare som får jobba utan här kommer även din balans, kropps- och bålkontroll samt knästabilitet också att utmanas. Gör övningen lugnt och sansat så att du verkligen kan få ihop helheten och genomföra övningen korrekt.

Klicka in för att se vår video om häcklöparen.