Knälyftets vara eller inte vara…

Knälyftets vara eller inte vara…

Ett omtalat ämne inom löparvärlden är hur högt ditt knälyft som löpare skall vara. De finns de som förespråkar att det inte behöver vara så högt för då ”kostar” det för mycket energi medan andra tycker tvärtom. Så vad är det rätta i denna fråga?

Som många gånger förr kommer vi att svara ”det beror på”!
För vi behöver veta mer, vem du är, vad dina styrkor och svagheter är tekniskt, rörlighets- och styrkemässigt? Vilka förutsättningar du har är en annan viktig faktor, vad hindrar dig från att få upp knät eller vad sker med din bål och bäcken när du lyfter knät olika högt för att nämna några.

Om vi pratar knälyft i allmänhet så tror jag att många behöver lyfta knät lite högre än vad de tror och med lite fart om inte annat. Anledningen till det är att du skall kunna nyttja dina höftböjare optimalt och deras huvuduppgift är just att lyfta dina knän. Får du dessutom upp farten i knälyftet får du mer driv framåt och när steget återvänder mot marken kommer du att få mer kraft tillbaka i nästa steg, iallafall om din vadmuskel är redo för nedslaget (då den i sin tur är stötdämparen i ditt löpsteg). Detta löphjul som knälyftet skapar tillsammans med ditt underben i nedslaget mot marken ger en viss studs vilket i sig själv skapar energi i ditt löpsteg. Lättare sagt än gjort!? Här nedan får du förslag på löpskolnings- och teknikövningar att träna på för att höja ditt knälyft samt tajmingen på ditt löphjul.

Vi börjar med att bara gå med höga knän där fokus endast är att lyfta upp knäna och gå framåt. Se till att även tänka på var du sätter ned foten i ditt steg så att den kommer under dig när motsatt knä kommit upp i högsta läget.

 

Sen kan du utmana dig vidare med lite mer koordination och fart genom att lägga till en studsrörelse.

 

För att få ytterligare lite fart när du känner dig klar med ovan utmaningar kan du testa skipping.

 

Känner du att det är trögt eller tungt att lyfta dina knän eller att det går för långsamt i förhållande till vad du önskar kan det bero på att höftböjarna är svaga eller inte så uthålliga. Ett utmärkt sätt att stärka dem då är att belasta med lite motstånd efter din löprunda.
Om du däremot, eller också, tycker att du inte har kontroll över ditt bäckenben och tappar den i sittande läge, kan det vara så att du inte orkar stå emot med din bål. Pelviskontroll är en bra övning där du synkar ditt bäckens och båls samarbete. Den finns i tre nivåer där den första är bara att hitta synkningen, andra belasta de samarbetet och tredje få med rumpan i leken.

Klicka in för att se vår video om höftstyrka

Klicka in för att se vår video om pelviskontroll

Vill du veta mer om vad just du bör ha för knä lyfts höjd samt hur du skall uppnå det så rekommenderar vi att du bokar en löpanalys/screening hos oss. Screeningen tar ca 60-90 min och är uppbyggd i två delar. I den första delen utmanar vi dig tekniskt för att se vad vi kan förbättra i din löpteknik. I den andra delen kollar vi mer på de grundliga fysiska faktorerna som gör det möjligt för dig att utföra den “rätta” tekniken. Screeningen mynnar ut i ett personligt träningsprogram du får mejlat till dig med övningar som kommer att stärka samt hjälpa dig att bli en bättre löpare. Samtliga övningar är länkade till filmer i vår filmdatabas på Youtube där du via, text, bild eller audio blir påmind om de viktiga delarna ”att tänka på” för övningarna!

Löpanalysen/screening kan du köpa genom att klicka här!