Så hittar du din flexade aktiva fot och därför är den så viktig vid löpning

Så hittar du din flexade aktiva fot och därför är den så viktig vid löpning

Det finns många frågor och mycket åsikter om hur du bör springa med fötterna för att få maximal utdelning av löpsteget. ”Spring på tå”, ”spänn foten”, ”möt marken med foten”, ”aktiv fot” och allt vad du nu får höra och läsa om i olika sammanhang.
Inget av ovan förslag är fel även om de är dåligt förklarade, för hur spänner du foten? Eller hur vet du om foten är aktiv? Och går det verkligen att springa på tå?

Vi tar det från början, vadmuskelns huvudfunktion är att vara kroppens stötdämpning. För att vaden skall kunna göra sitt jobb på bästa sätt är en flexad fot att föredra. En flexad fot är när du drar dina tår mot ditt smalben så avståndet mellan dem blir så litet som möjligt (se bilden här ovan). Nu känner du en förspänning i fotleden samt vadmuskeln, då har du lyckats ”spänna foten” samt ha en ”aktiv fot” och på så vis är din fot redo att ”möta marken”.
Ett tips för att få foten flexad är att tänka att du har en osynlig fiskelina fastspänd från tårna till knät och där ska fiskelinan ska vara spänd hela passet.

Det där med att springa på tå är lite fel uttryckt, de enda som på något vis ”springer” på tå är balettdansarna när de dansar runt scenen och att försöka sig på milen på tå är inget vi rekommenderar. Uttrycket menar egentligen att springa på fotbladet, men eftersom inte alla riktigt vet vad fotbladet är används uttrycket springa på tå istället. För vissa personer klickar det direkt, för de flesta blir det bara tankevurpa när man själv skall testa hemmavid och det blir mer balettfötter än något annat.
Fotbladet är trampdynorna och tårna på främre delen av foten (det du ser närmast kameran i bilden här ovanför), på dem är det mest optimalt att springa på OM man har styrkan och uthålligheten i musklerna som utgör den funktionen så du klarar av det utan att överanstränga dig på en gång.

Med det sagt betyder det inte att alla bör springa på fotbladet!
För vissa passar det bättre att springa med hälarna först och för andra på mittfoten. Det viktiga är att ha en aktiv fot i samtliga tre nämnda stilar så vadmusklernas ”gummiband” är spänt och redo att inta studsen i marken. Det tillsammans med att du träffar med steget, oavsett stil, under kroppen gör att du får maximal utdelning av steget (själva träffen under kroppen kommer vi skriva ett eget inlägg om senare framöver).

Vi har tidigare visat dig övningar för att stärka fötterna samt vaderna som tihu, fotstyrka med gummiband, vristhopp samt excentriska tåhävningar. För att ytterligare ge dig förutsättningarna till att stärka musklerna på underbenets framsida föreslår vi övningen excentriska fotflex. Det viktiga är att din partner som hjälper dig ger dig lagom motstånd ned samt att du ger efter lagom så att det blir bra träning ur övningen.

Klicka in och se vår video om excentriska fotflex

En annan variant du kan köra när du inte har någon som kan hjälpa dig är denna där du istället använder en Flowbell från Flowlife som kompis. Som kund hos oss eller följare av vår nyhetsbrev har du dessutom 20% rabatt på hela Flowlifes sortiment!

Klicka in för att se vår video om fotflex med boll