Är sötningsmedel farligt för hälsan?

Är sötningsmedel farligt för hälsan?

I förra veckan fick du reda på lite mer om E-ämnen och vad de egentligen är. Nu kommer vi till den sistnämnda kategorin tillsatser; sötningsmedel.

Som namnet avslöjar är sötningsmedel en tillsats som ger den söta smaken i livsmedel och ersätter då det vanliga sockret. Bakgrunden till att sötningsmedel togs fram som alternativ till socker var för att minska karies, kunna skapa alternativ till diabetiker samt att det var billigare att producera. Sötningsmedlets popularitet tog snabbt fart och sågs tidigt som ett sätt att kunna frossa i godsaker utan att gå upp i vikt.

Det finns två typer av sötningsmedel, naturligt framtagna och syntetiskt framställda. Under de naturligt framtagna sötningsmedlena finner du sockeralkoholer som utvinns ur vanligt socker från exempelvis frukt. Det vanligaste heter erythriol, xylitol och sukrin där den sistnämnda är populärast då den inte innehåller några kalorier och inte är dålig för tänderna.  Stevia (stevioglykosider) kan ses som en relativ nykomling bland de naturligt framtagna sötningsmedlen då den blev godkänd som sötningsmedel så sent som 2011. Det är en extrakt framtagen från steviaväxtens blad i Sydamerika och är ca 300 gånger sötare än socker, därför den oftast spädes ut med andra sötningsmedel, och är helt kolhydratsfri.

Av de syntetiskt framtagna sötningsmedlen hittar du bl.a. aspartam, acesulfam-K och sukralos som alla är kolhydratsfria. De två förstnämnda sötningsmedlena är de som gett de dåliga ryktena om att det skulle vara möjliga cancerframkallande ämnen. Studier kring dessa två sker än idag och än så länge finns det inget realistiskt intag som tyder på det. Utifrån studierna idag behövs det ett daglig intag av 2400 st lightläskburkar för att uppnå farliga nivåer (källa – Cancerfondens hemsida).

Är sötningsmedel farligt för hälsan?

Nej, alla sötningsmedel som är godkända att användas i livsmedel är noggrann studerade och helt säkra att användas som livsmedelstillsatser. Enda undantaget är om du har ämnesomsättningssjukdomen PKU då du skall avstå från aspartam.
För att få sötningsmedel att bli godkända av SCF (Scientific Committe for food) och Livsmedelsverket finns det en stor kravlista, men huvudvillkoret är att det skall gynna konsumenten och inte bara producenten.

Några varningstips kring sötningsmedel:

  • Om du väljer lightprodukter ur viktsynpunkt, så kommer dessvärre inte sötningsmedlen i lightprodukter hjälpa dig. Sötsuget kan t.o.m. öka istället!
  • Ett högre intag av artificiella sötningsprodukter kan skapa mer hunger än tillfredsställelse då sötningsmedlen ger dopaminutlösning i kroppen.
  • Tarmfloran kan skadas av artificiella sötningsmedel och viktiga bakterier för matsmältningsprocessen kan förstöras.

Alternativ för att motverka ovan lista är att låta bli sötningsmedel helt. Men det vet både du och jag att det blir svårt i längden. Stevia som sötningsmedel är det bättre alternativet då den är framtagen på helt naturlig väg. Honung är också ett alternativ att söta upp saker med och dessutom har honungen antiinflammatorisk effekt i kroppen.

Det låter som en kliché, men allsidig naturlig kost och vardaglig motion är den bästa investering du kan ge dig själv!