Starkare rygg kräver rörlighet – testa övningen katt och ko

Starkare rygg kräver rörlighet – testa övningen katt och ko

För ett tag sedan utmanade vi dig till lite mer krävande ryggträning i form av ryggresningar med vrid på pilatesboll. Lika viktigt som det är att du blir starkare i de olika muskelgrupperna lika viktig är rörligheten i samma muskelgrupper. Det är vanligt att det blir antingen eller, men det är både och som ger dig bästa effekt i muskelgruppen då du får ett större omfång av muskeln med rörligheten som sedan kan bli starkare och på så vis utveckla sig. Motsatsen är en stark, spänd muskel som tightar till sig och i det långa loppet kan bli överbelastad.

En bra rörlighetsövning för din rygg är katt och ko då du rör din ryggrad i de två ytterligheterna för att skapa mobilitet i den. Samtidigt synkar du ihop samarbetet mellan din rygg, bål, bäcken samt revben. Något som är viktigt att ha samspel emellan för att du skall kunna ha en bra hållning vid löpning. Det viktiga i genomförandet är att din underkropp och axlar/armar är så stilla som möjligt så all rörlighet sker i din ryggrad. Själva namnet kommer ifrån att du formar din kroppspostion först som en ko sedan som en skrämd katt.

Klicka in för att se vår video om katt och ko

Vill du ha ytterligare lite utmaning kan du testa samma övning med tillägg av ett gummiband. Övningen är densamma men motståndet annat.

Klicka in för att se vår video om katt och ko X