Le mot solen och insup din dos av D-vitamin

Le mot solen och insup din dos av D-vitamin

D-vitamin är kanske en av de vitaminer vi människor älskar mest, speciellt när den kommer med sol och värme i gemensam kombination. Under sommaren är solbestrålning via huden den bästa och viktigaste källan av D-vitamin. Att gå i shorts och t-shirt i en kvart två till tre gånger i veckan är det som behövs för att få ihop det dagliga behovet av D-vitamin, 5- 10 mikrogram. Vitaminen lagras i kroppen och det som bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Solarium är dessvärre inte något som ger D- vitamin därför kan du inte räkna in det trots att vissa företag med solarium lyfter detta som en fördel.

D-vitaminets huvuduppgift är att reglera kalkbalansen i skelett och tänder vilket rätt snabbt får dig att förstå vilka konsekvenser en brist kan ge?! Får du brist på D-vitamin kan du få rakit som barn (mjukt och missformat skelett) och osteomalaci hos vuxna (benuppmjukning). Med tanke på hur mörkt Sverige är halva året inser du ganska snabbt att D-vitamin är en av få vitaminer du lätt kan få brist på och därför behöva tillskott av. Andra fördelar med vitaminen är att den bidrar till immunförsvarets normala funktion samt hjälper dig att hålla humöret uppe, eller bättre sagt, brist kan påverka humöret negativt, beroende på hur du vill se det.

Men låt oss börja med att se vad du kan göra åt det med hjälp av kosten, för att trolla fram mer sol är dessvärre omöjligt. Vitamin D får du främst i dig genom fet fisk som lax, sill eller makrill alternativt genom berikade mjölkprodukter. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Du som är vegan, fiskallergiker eller av olika anledningar undviker solexponering behöver tänka extra mycket på att få i dig tillskott av D-vitamin.

Överlag är tillskott av D-vitamin en av få kosttillskott som rekommenderas, men hur mycket skall du ta och när?

Då du får i dig som mest D-vitamin under sommaren är det klokt att ta tillskottet av D-vitamin på vintern. Hur mycket du ska ta är svårt att säga men för att nå toxisk nivå behövs 100 mikrogram per dag (vuxen) och äter du allsidigt kost skall inte detta vara ett problem. Är du ändå osäker kontakta ditt lokala apotek och/eller din vårdcentral.

Tre bästa tipsen för att fylla upp dig med D-vitamin vintertid:

  1. Ta en kvarts promenad mitt på dagen när solen visar sig, gärna med bara underarmar under en kvart om inte kylan är för tuff, annars får ansiktet duga.
  2. Fet fisk på menyn 2- 3 dagar i veckan och se till att köpa icke ekologiska mjölkprodukter. Anledningen till det är att ekologiska inte är berikade och då missar du D-vitaminet.
  3. Ha tillskott av D- vitamin till hands hemma om du inte lyckas få till de två första punkterna. Du kan planera i mängden men ibland blir det inte som man vill ändå. Solens vara eller icke vara under vinterhalvåret kan du inte påverka och fisk kan du tröttna på om det blir för ofta. Svenska uttrycket ”lagom är bäst” passar verkligen in här! Lycka till!