Hälsa är ingen trend

Hälsa är ingen trend

Ofta vill både kunder, vänner och bekanta veta vår åsikt om ett näringsämne som är ”inne” eller den trendiga dieten de läste på Aftonbladet. Rubriker som ”tappa x kg på en vecka eller ”drick dig smal till sommaren” är inte allt för ovanliga och dessvärre i jakten på genvägar till ”drömkroppen” faller alldeles för många i den fällan.

Oavsett om det handlar om ämnen med vetenskapliga bevis (ja, det är sant, du kan äta tre ägg i veckan utan att det påverkar kolesterolet) eller om dieter alternativ trendig mat som detoxdieter, superpulvret, proteinrik kost eller energidrycken som gör dig smal. Det positiva är att människor inser vikten av mat och det negativa är bombarderingen av information som inte alltid är tillförlitlig och som lurar dig till snabba beslut som kanske stjälper mer än hjälper!

Genvägar och mirakel existerar inte!
Det finns dessvärre otaliga myter kring mat och tyvärr är många av dessa missuppfattningar riktigt stora. Exempel, när man i samråd förklarar för kunden eller vännen att de inte bara kan, utan bör, äta kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd) och baljväxter för att gå ner tillräckligt i vikt utan att gå hungriga samt kunna undvika jojo-effekten, är den vanliga reaktionen tystnad och en förvånad blick. Eller när du förtydligar att äta gojibär, grönkål, chiafrön eller annan supermat varje dag efter att ha ätit en dubbel portion romersk bläckfisk inte kommer att förbättra deras hälsa eftersom det är helheten som gäller. De smular sönder dem då de trodde att de hade hittat/infiltrerat den ”trend” de läst om.

Vi fattar. Vi tycker om att äta och det finns ett ökande utbud av aptitretande och lockande livsmedel inom räckhåll. Lägger man till det till vårt stillasittande liv som de flesta av oss lever, gör att vår vikt och hälsa lider mer än någonsin. Men vi måste komma ihåg att genvägar och mirakel inte existerar och att det magiska pillret ännu inte har uppfunnits, så vi måste regelbundet ta hand om vår kost och äta en balanserad kost, en sådan kost som gör att vi kan inkludera lite av allt det goda från tid till annan, utan att nå gränsen för att behöva hitta de genvägar och mirakel som inte finns, oavsett vad lösnummersäljande tidningar säger.

Dagens kosttips blir att ifrågasätta vad du läser och att den bästa genvägen att nå ditt mål är att jobba för den kontinuerligt och strategiskt med en stor portion tålamod!