Träna din bål för att parera din sittande löpstil

Träna din bål för att parera din sittande löpstil

Du kan träna din bålmuskulatur isolerat för att få funktion och styrka i den statiskt som dynamiskt och du kan träna din bålstyrka likt hur du springer för att förstärka din rätta position och hållning. Fördelarna med att träna din bålstyrka är att du lär dig parera de vanligaste trötthetstecken efter x antal kilometer. Exempelvis är det rätt vanligt att man sjunker ner lite i höften och kanske till och med hamnar i lätt svank när man börjar bli trött. Konsekvenserna av att sjunka ihop och hamna i svank är att du får svårare att få fram och upp ditt knälyft vilket startar en negativ spiral mot sämre och sämre löpteknik och med det långsammare fart/resultat.

Magrullningar är en superbra övning, dock ska du akta dig för det hjul du köper i affären som är till för just denna övning. Anledningen till det är att det hjulet gör att du håller händerna så tätt att du kan utsätta dina axlar och rygg för hög samt fel belastning. Välj istället att hålla axelbrett på en skivstång eller med två hantlar. Eller gör som vi och använd Flowlifes smarta flowpads.

Utmaningen för dig blir att hålla en rak höft på nedvägen och parera ”svankningen” med magen på tillbakavägen. Det är precis de rörelser och utmaningar du står framför när du börjar tröttna under ditt långpass. Att stärka dessa egenskaper som en separat övning utökar dina chanser att kunna parera dessa rörelser när du tröttnar under dina löppass och gör att du orkar hålla din höftposition längre. Hur djupt du går i övningen får du styra utifrån dina förutsättningar och styrka. I takt med att du utvecklas, ju djupare kommer du.

Klicka in för att se vår video om magrullningar.

Medan ovan är den mer traditionella varianten av magrullningar så får du även ta del av en tyngre version, den omvända magrullningen. Som namnet avslöjar så är det tvärtom ovan, du håller din armposition stilla medan det är underkroppen som glider bakåt. Själva magbelastningen blir densamma som ovan övning, men betydligt tyngre och utlämnar dig mer i fel positioner för dig att rätta till och stärkas av.

Klicka in för att se vår video om omvända magrullningar.